Ordfronten

Ordfronten är Ordfront förlags egen podcast. Här kan du höra våra aktuella författare i samtal med förläggare Pelle Andersson om allt från terrorism och psykaktivism till trädgård och barns matvanor.

Ordfronten kommer ut med ett nytt avsnitt ungefär en gång i veckan, och går att prenumerera på via iTunes eller andra ställen där poddar finns.

Om du gillar vad du hör och vill vara med och säkra Ordfrontens framtid, swisha valfri summa till 123 346 97 15, skriv "podd" i meddelanderutan. Alla bidrag mottages tacksamt!

 


Ordfronten #56 – Tomas Bresky

”De hade inte ens läst handlingarna”

Abed var 16 år när han flydde till Sverige från krigets Irak. När Tomas Bresky träffade honom för första gången hade han fått avslag på sin asylansökan, trots att han egentligen uppfyllde alla kriterier för att få stanna. Det måste ha blivit något missförstånd? Tillsammans försöker de få myndigheterna att titta på Abeds fall igen. Detta blir startskottet för en kamp som resulterar i hundratals timmar i telefon, oändliga skrivelser och möten med byråkrater och beslutsfattare – och framför allt, nio år av väntan för en alltmer desperat Abed.

I Ordfronten #56 möter förläggare Pelle Andersson författaren och journalisten Tomas Bresky i ett samtal om den kafkaeska mardröm som är den svenska asylprocessen.

Boken om Abed – nio års kamp mot migrationsbyråkratin finns att köpa i närmsta boklåda, eller hos Bokus eller Adlibris.


Ordfronten #55 – Katarina Bjärvall

”ADHD-diagnosen är lönsam”

Sedan 2006 har ADHD-diagnoserna hos barn i Sverige mer än sjufaldigats. Men är det verkligen så att ADHD-symtomen blivit så mycket vanligare, eller finns det andra faktorer som driver på utvecklingen? Varför är till exempel ADHD vanligare i vissa socioekonomiska grupper? Och är det verkligen sant att det inte finns ADHD i Frankrike?

Katarina Bjärvall är journalist och författare, och hon har synat vad hon kallar ”diagnosindustrin” i sin bok Störningen – ADHD, pillren och det stressade samhället. I Ordfronten #55 pratar hon med förläggare Pelle Andersson om en oroande utveckling som verkar svår att stoppa.

Störningen finns att köpa i närmsta bokhandel eller på Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #54 – Hanna Olvenmark

”Idag är jag glad över att mamma var så dålig på att laga mat”

Hanna Olvenmark är dietisten bakom den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt – både för plånboken, miljön och kroppen. Nu är hon aktuell med en kokbok med samma namn.

I Ordfronten #54 pratar hon med förläggaren Pelle Andersson om varför ekonomifrågan är så viktig för en dietist, om sitt barndoms trauma kring stökiga skafferier och om problemet med att det inte finns en kotte som marknadsför morötter.

Kokboken Portionen under tian finns i en boklåda nära dig. Den är för närvarande slutsåld på både Bokus och Adlibris men går att förbeställa tills den är åter i lager vecka 6. 


Ordfronten #53 – David Ericsson

”Jag är svag för personer som är utanför”

I sin nya roman har författaren David Ericsson velat berätta om dem som är jobbiga och krångliga, som tar plats fast på fel sätt. Genom ett ganska udda kärlekspar, arbetargrabben Sven och den egensinniga Annie, utforskar han teman som klass, utanförskap och hämnd.

I Ordfronten #53 pratar han med Pelle Andersson om tiden då Stockholm var Sveriges största industristad, om vikten av ett icke-akademiskt skrivande, om den saknade vännen Birgitta Stenberg och om att skriva på lastbilens motorhuv om natten.

Döden är inte nog finns i en boklåda nära dig, eller på till exempel Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #52 – Maria Hamberg

”Har man ingen att mysa med är det inte lika kul”

Alla som lever ofrivilligt ensamma vet: Det är helgerna som är värst. I romanen Allt under himmelens fäste låter författaren Maria Hamberg två väldigt olika slags ensamma människor mötas i en modern julsaga i ett miljonprogram utanför Stockholm.

I Ordfronten #53 pratar hon med förläggare Pelle Andersson om ensamhetens nyanser, vänskapens utmaningar och konsten att skriva en hel roman i princip helt utan dialog.

Allt under himmelens fäste finns i en boklåda nära dig, eller på till exempel Bokus eller Adlibris.

God jul, vi hörs nästa år!


Ordfronten #51 – Mats-Eric Nilsson

”Över hälften av vinet på Systembolaget är hitte-på-vin”

För tio år sedan öppnade journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson hundratusentals svenskars ögon med Den hemlige kocken, som avslöjade det utbredda matfusket. Nu har han flyttat sin blick från tallriken till glaset och synar den vinbransch som hittills undgått granskning.

I Ordfronten #51 pratar han med förläggare Pelle Andersson om boxvin och bulkvinsmäklare, tillsatser, innehållsförteckningar och inte minst – Systemets roll i systemet.

Château Vadå finns i en boklåda nära dig, eller på Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #50 – Fanny Ambjörnsson

Städning resulterar varken i böcker, bäbisar eller bullar

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusforskare och aktuell med boken Tid att städa: Om städningens praktik och politik. I Ordfronten #50 pratar hon med förläggare Pelle Andersson om hur vår syn på städning som syssla ständigt förändras och är tätt sammankoppla med makt, skam och vårt samhälles fixering vid självförverkligande och produktivitet.

Tid att städa finns i en boklåda nära dig, eller på Bokus eller Adlibris.


Ordfronten #49 – Bella Linde

Vem vill vara en vara?

I en digital och individualistisk tidsålder räcker det inte längre med att vara en bra skomakare, nu ska man också gärna dricka rosévin i motljus för att konkurrera på marknaden. Men varför känns det så omöjligt att vara lika bra som alla andra på sociala medier? Och vad händer med oss om vi aldrig får koppla ner?

I Ordfronten #49 pratar Pelle Andersson med författaren och journalisten Bella Linde, som menar att man faktiskt kan protestera mot livsstilshetsen och göra upp med den digitala stressen.

Hennes bok Odla ditt lagomliv finns i en bokhandel nära dig, eller på Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #48 – Anders Bolling & Erik Esbjörnsson

Så drar Afrika nytta av befolkningsboomen

Europas södra grannkontinent står inför en enorm omdaning. Nästan hela världens folkökning fram till nästa sekelskifte kommer att äga rum i Afrika. Om rätt beslut fattas, i de afrikanska länderna och i omvärlden, väntar en bonus som kan få kontinenten att äntligen lyfta.

I Ordfronten #48 träffar Pelle Andersson journalisterna och författarna Anders Bolling och Erik Esbjörnsson i ett samtal om befolkningsmatematik, snabba och långsamma nyheter, vår överdrivna rädsla för det ”röriga” och vår grundläggande missuppfattning om vilka som migrerar och varför.

Deras bok Miljardlyftet : Så förändras världen av ett växande Afrika finns i en bokhandel nära dig, eller på Bokus eller Adlibris.


Ordfronten # 47 – Alice Knutas och Linn Lundberg

Den nya lyxmåltiden är köttfri

En dyr bit kött har ofta varit den automatiska huvudrollsinnehavaren i festmåltiden, men när fler och fler överger animaliska produkter i sin kost har den veganska maten blivit måltidens minsta gemensamma nämnare. I växtriket finns råvaror som alla kan samlas runt. Men hur gör man för att få veganmaten att kännas sådär lyxig och festlig?

I Ordfronten # 47 träffar Pelle Andersson kokboksförfattarna Alice Knutas och Linn Lundberg i ett samtal om rotfrukternas storhet, jordens resurser och inte minst deras starka kärlek till riktigt, riktigt god mat.

Gröna linjen – bjudmat för veganer och alla andra finns att köpa i närmsta bokhandel eller på Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #46 – Konspirationspodden med Kent Werne och Pelle Andersson

Vem sköt JFK? Vilka är Illuminati? Och vem styr världen, egentligen …

Konspirationsteorier sprids som en löpeld i sociala medier. Men inte bara där. Numera talar och twittrar också toppolitiker om onda konspirationer som sägs ligga bakom lite av varje. Vad säger det om samhället, och om oss?

I höstens första Ordfronten får vi ett gästspel av Konspirationspodden med Kent Werne och Pelle Andersson. De pratar om konspirationsteorier utifrån Kent Wernes nysläppta bok Allt är en konspiration: en resa genom underlandet.

Köp boken i närmsta bokhandel eller på till exempel Adlibris eller Bokus.


Konspirationspodden

3. Illuminati – den dolda makten?

Vad har Beyoncé, Henry Kissinger och Queen Elisabeth gemensamt? Alla påstås vara medlemmar i det mytomspunna Illuminati. Men vilka är, eller snarare var, egentligen Illuminatiorden? Vad är sanning och vad är mytologi? Och vad antas gruppen ligga bakom? Kent Werne och Pelle Andersson pratar om konspirationsteorier om Illuminati utifrån boken ”Allt är en konspiration: en resa genom underlandet”.

Konspirationspodden

2. Mordet på John F. Kennedy

Mördades president John F. Kennedy av CIA? Av maffian? Av sin vicepresident Lyndon B. Johnson? Hur kan man förklara ”the magic bullet”? Vad är ”the grassy knoll”? Och vem var egentligen paraplymannen? Kent Werne och Pelle Andersson pratar om konspirationsteorierna om Kennedymordet utifrån boken ”Allt är en konspiration: en resa genom underlandet”.


Konspirationspodden

1. I konspirationsteoriernas tid

Konspirationsteorier sprids som en löpeld i sociala medier. Men inte bara där. Numera talar och twittrar också toppolitiker om onda konspirationer som sägs ligga bakom lite av varje. Vad säger det om samhället, och om oss? Kent Werne och Pelle Andersson pratar om konspirationsteorier utifrån boken ”Allt är en konspiration: en resa genom underlandet”.


Ordfronten #46 – Göran Greider

Politiska tal fyller en viktig funktion för vänstern

Vänner, kamrater, mötesdeltagare! Så inleder Göran Greider sitt 1 maj-tal i en folkpark vid Dalälven. I Ordfronten #46 berättar han om sprängkraften i just de tre orden, om vikten av utopiska horisonter och om det politiska talets kraft och historia, från Jesus till Stefan Löfven.

Göran Greiders nysläppta bok, Liten bergspredikan för socialister, finns i din lokala bokhandel, på Bokus eller Adlibris, eller som e-bok.

 


Ordfronten #45 – Thomas Tidholm

Efter antropocen kommer Avocadobergen

På en fiktiv plats, kanske en av världens alla förorter, om femhundra eller tusen år, försöker en liten skara människor hitta mening i sin vardag. Till hjälp har de ett slags snälla Stasi och en hembygdsförening som ägnar sig åt mycket kreativ historierevisionism. Men är det en dystopi eller utopi?

I Ordfronten #44 möter förläggare Pelle Andersson författaren och poeten Thomas Tidholm i en gemensam fantasi om livet bortanför marknadsekonomin, efter kyrkans, ”Poesins” och Svenska Akademiens ofrånkomliga fall.

Rösterna från Avocadobergen finns att köpa i närmsta bokhandel, på Adlibris eller Bokus eller som e-bok.


Ordfronten #44 – Sven Wollter

”Våra livslinjer korsar varandra som i en stor kastrull spagetti”

När Sven Wollter skulle skriva sin första roman var han noga med att välja ett ämne som låg honom nära. I den nya romanen Britas resa har han i stället utmanat sig själv och skrivit om två mer eller mindre historiskt avlägsna kvinnoöden. Men en sak har romanerna gemensamt – de skildrar båda hur alla människors öden, på ett förunderligt, nästan magiskt vis, hänger samman.

I Ordfronten #44 möter förläggare Pelle Andersson skådespelaren och författaren Sven Wollter i ett samtal om kvinnokamp och kvantfilosofi, och varför det tog honom 82 år innan han vågade skriva en roman.

Britas resa finns att köpa i din lokala bokhandel, eller på Bokus eller Adlibris.


Ordfronten #43 – Sara Ask och Lisa Bjärbo

”Uäääh det ligger tomat på min tallrik!”

Även om ny statistik visar att svenska folken äter mindre och mindre kött, finns det fortfarande många som tycker att det är svårt att tänka ut en vegetarisk måltid – särskilt en stressig vardagskväll. För att inte tala om att få barnen att äta den … Men ha förtröstan! Författarna bakom succékokböckerna Mera vego och Ännu mera vego är tillbaka, och de har tips på hur man ställer om en köttfixerad hjärna, hur man får barnen att smaka och hur man vänder vardagens kaos till sin fördel i köket.

I Ordfronten #43 träffar förläggare Pelle Andersson Sara Ask och Lisa Bjärbo i ett samtal om vegomatens totala genomslag, matbordspsykologi, baljväxtmani samt för- och nackdelarna med fuskkött.

Deras nya kokbok Mega vego innehåller allt från de tidigare böckerna plus en massa nya recept och texter. Köp dem i närmsta bokaffär eller på till exempel Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #42 – Gabriel Byström

Putin, Kaczyński och Orbán behöver kyrkan för att legitimera sin makt

Inför de stundande valen i Ryssland och Ungern känns det mer akut än någonsin att förstå de auktoritära politiska makternas framgångar i öst. Och för att göra det, menar Gabriel Byström, måste vi förstå kyrkan och religionens roll i dessa länder. Hur använder de politiska ledarna den kristna retoriken i debatten och varför är det så framgångsrikt? Hur ser proteströrelserna ut? Och vad finns det för kopplingar mellan de högerextrema partierna i dessa länder och dem i Europa och Sverige?

I Ordfronten #42 möter förläggare Pelle Andersson journalisten och författaren Gabriel Byström i ett samtal om kyrkans inflytande på politiken i Ryssland, Ungern och Polen.

Med Guds hjälp finns att köpa i närmsta bokhandel, på Bokus eller Adlibris, eller som e-bok.

 


Ordfronten #41 – Helene Rådberg

Det är dags att omförhandla begreppet arbetarlitteratur

När man säger ordet arbetarförfattare ser de allra flesta en man framför sig, och det arbete han skriver om är ett arbete inom industrin. Men varför ser vi så lite litteratur om kvinnligt kodade yrken inom genren? Varför är en skildring av till exempel en bankchefs arbetsliv inte arbetarlitteratur? Och var det kanske rent av ett misstag att från början skilja ”arbetarlitteratur” från all annan litteratur?

I Ordfronten #41 möter förläggare Pelle Andersson författaren och poeten Helene Rådberg i ett samtal om arbetsplatsen i litteraturen, om språket, blicken och den oundvikliga Politiken.

Diktsamlingen Politiken är Helene Rådbergs första på tio år. Köp den i din lokala bokhandel eller på Adlibris eller Bokus.


Ordfronten #40 – Bob Hansson

Vi tror att vi blir omtyckta bara vi säger ja

Ja i skolbänken, ja till chefens idéer, ja till övertid. Ja till en oönskad hand på sin kropp. Vad gör vi inte för att bli omtyckta och bekräftade! Bob Hansson ser i stället kärleken i ordet nej.

I Ordfronten #40, på självaste alla hjärtans dag, möter förläggare Pelle Andersson författaren och poeten Bob Hansson i ett samtal om kärlek och gränsdragning – och om den oerhört komplicerade vägen till ett snällare liv.

Bob Hansson är aktuell med boken Tankar för dagen som finns att köpa i din lokala bokhandel eller att beställa på till exempel Bokus eller Adibris.


Ordfronten #39 – Herman Geijer

Beredskap ska inte vara en materialsport

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att varje privatperson i Sverige ska vara utrustad för att klara sig i 72 timmar om en kris skulle inträffa. Men hur förbereder vi oss bäst? Räcker det verkligen att köpa massa dyra friluftsprylar eller är det kanske till och med viktigare att lära känna sina grannar och ta en kurs i improvisationsteater?

I årets första Ordfronten träffar förläggare Pelle Andersson författaren och folkbildaren Herman Geijer i ett samtal om prepping och prylar, människans solidariska impulser och varför vi har lättare att relatera till zombieapokalypsen än till klimatkatastrofen.

Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig finns i din lokala bokhandel, på Adlibris eller Bokus samt som e-bok.


Ordfronten #38 – Charlotta von Zweigbergk

Äntligen fick jag vara med pappa så mycket att jag blev mätt

Efter sin Augustnominerade bok Fattigfällan är Charlotta von Zweigbergk tillbaka med en bok om relationen med sin pappa Dippen. En himmel-och-helvete-relation som förändras helt när Dippen får en alzheimerdiagnos och Charlotta bestämmer sig för att ta hand om honom – detta trots att han inte alltid varit så bra på att ta hand om henne när hon behövt det.

I årets sista avsnitt av Ordfronten träffar Pelle Andersson författaren Charlotta von Zweigbergk i ett samtal om sjukdom, försoning och varför det är viktigt att kunna skratta när någon man älskar fastnar på tvären i ett badkar.

Dippen & jag finns i närmsta bokaffär, på Bokus eller Adlibris, eller som e-bok.


Ordfronten #37 – Christian Dahlström

Psyksverige – gör väsen av er!

Trots att nästan hälften av alla sjukskrivningar i Sverige beror på psykisk ohälsa satsas endast 9 procent av vårdbudgeten på psykvård. Och trots bättre behandlingsmetoder och en ökad kunskap om hur vi kan förbättra människors psykiska välmående är det ett område som blir ständigt bortprioriterat. Hur får vi död på den seglivade myten om att hjärnan inte går att vårda? Hur ska vi få politikerna att satsa på psykvård? Och hur ska vi göra för att bryta tabut kring psykisk ohälsa?

I Ordfronten #37 möter Pelle Andersson författaren Christian Dahlström i ett samtal om att växa upp i Psyksverige, om piller, skolkuratorer och vikten av momentum när man gör revolution.

Hans bok Kalla mig galen finns att köpa i närmsta bokaffär, på Adlibris eller Bokus, samt som e-bok.


Ordfronten #36 – Rebecka Bohlin och Sara Berg

Om man anstränger sig för att skapa ett schysst rum går det

I en tid när många höjer rösten mot övergrepp och sexuella trakasserier är Rebecka Bohlin och Sara Bergs nya bok om härskartekniker hyperaktuell. I en praktisk handbok laddar med en arsenal av motstånd och levererar inte mindre än 50 motståndsstrategier för den som blir utsatt. Men kan vem som helst utsättas för härskartekniker? Är de vanligare i somliga branscher än i andra? Och vad är det som gör att det är så svårt att säga ifrån?

I Ordfronten #36 träffar Pelle Andersson författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg i ett samtal om makt och motstånd, #MeToo, manliga genier och vikten av att ”städa sitt rum”.

Fem härskartekniker – Femtio motståndsstrategier finns att köpa i din lokala bokhandel, på Adlibris eller Bokus, eller som e-bok.


Ordfronten #35 – Mats Jonsson

Vi höll på att knäckas som familj och det enda samhället erbjöd oss var RUT-avdrag

Efter att ha upptäckt tidningen Galago på Kramfors kommunala bibliotek gjorde Mats Jonsson sin första barndomsskildring. Då var han 14 år. Sedan dess har han fortsatt skildra sitt liv i serieform, nu senast i Nya Norrland. Men vad händer när en självbiografisk serieskapare hinner ifatt sig själv och har skildrat sitt liv fram till dags dato? Hur upprätthåller man ett privatliv samtidigt som man diskuterar det på Bokmässan? Och hur har föräldraskapet gjort hans serier mer politiska?

I Ordfronten #35 möter Pelle Andersson serietecknaren Mats Jonsson i ett samtal om skapande och familjeliv, stad och landsbygd – och den speciella blandningen av självförakt och hybris som gör en riktigt bra självbiografisk författare.

Nya Norrland finns att köpa i närmsta bokhandel eller på Bokus eller Adlibris.


Ordfronten #34 – Heléne Lööw och Mattias Gardell

När ska terrorn upphöra?

Vi har sett det i Paris, Barcelona och London, i Trollhättan och på Drottninggatan. Våldet ökar, och det är en helt ny form av politisk våldsbrottslighet som har tagit fart. Historiskt sett har de politiska krafter som velat införa monokultur misslyckats – trots både våld och övervakningsapparater. Frågan är bara hur mycket våld ska det krävas innan det vänder.

I Ordfronten #34 möter Pelle Andersson Sveriges främsta forskare på radikalnationalistisk terrorism, Heléne Lööw och Mattias Gardell, i ett samtal om terror och terrorbekämpning, SD:s roll i radikaliseringen, polisens selektiva seende och vikten av att välja sina ord i debatten.

Köp Den ensamme terroristen? i närmsta bokaffär, på Bokus eller Adlibris, eller som e-bok.


Ordfronten #33 – Samar Yazbek från Bokmässan

Kriget är död men ordet är liv

Samar Yazbek, foto: Mehmet Ali Poyraz

Hur kan vi skriva om kriget? Den syriska exilförfattaren och journalisten Samar Yazbek vill med sina böcker ge en bild av det ofattbara. Hennes senaste roman Hon som vandrar utgår från en ung flicka som övervakas av sin mor och bror. De måste hålla henne fastbunden, annars vandrar hon i väg. Trots att krigslarmet hörs allt tydligare förstår hon sig inte på våldet omkring henne, utan fortsätter att leta efter skönheten i livet.

Hör Samar Yazbeki samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, om sin senaste roman, om kriget och om ordens styrka. Samtalet spelades in på Bokmässan i Göteborg och tolkades till svenska av Akho Ioussef.

Hon som vandrar finns nu i din närmsta bokhandel eller att beställa på till exempel Adlibris eller Bokus. Den finns även att köpa som e-bok.


Ordfronten #32 – Dick Harrison

Erlander ville låta politiken ta tid

Tage Erlander är den svenska statsminister som suttit längst vid makten, trots detta har ingen skrivit någon större biografi över hans liv och gärning – förrän nu. I ett rikt illustrerat standardverk beskrivs en regent som lyckades genomdriva i princip alla reformer han föresatte sig, trots (eller tack vare?) ständiga tvivel och extremt långsamma politiska processer.

På en slamrig bokmässa träffar Pelle Andersson Sveriges främsta historiska författare Dick Harrison i ett samtal om Tage Erlanders något ofrivilliga väg till makten, hans ständiga sökande och hur han hade ställt sig till att låta nazister marschera genom Sveriges andra största stad.

Jag har ingen vilja till makt finns att köpa i din lokala bokhandel eller beställa från Adlibris eller Bokus. Den finns även tillgänglig som e-bok.


Ordfronten #31 – Yvonne Hirdman

Man ska skriva historien för att förstå – inte för att den ska vara en domstol

Hur hade du hanterat att leva under andra världskriget? Vem hade du varit? Hur mycket hade du vetat om vad som egentligen hände? I sin nya bok tar hon med oss in i historien genom att läsa Dagens Nyheter ett par veckor våren -45, som om historien ännu inte stelnat i sina former.

I Ordfronten #31 möter Pelle Andersson historikern och författaren Yvonne Hirdman i ett samtal om krigsrapportering, arroganta akademiker och trauman som förs vidare över generationer.

Lent kändes regnets fall mot mot min hand medan barnen brann i Berlin finns nu att köpa i närmsta bokaffär, på Adlibris och Bokus eller som e-bok.


Ordfronten #30 – John Ajvide Lindqvist

”Det här är jävligt syrat”

Hur bestämmer man sig för att skriva en absurd campingskräckis, en övernaturlig självbiografi och en hårdkokt kriminalroman – och att de dessutom ska utgöra en sammanhängande trilogi? Hur många av elementen i ”Platserna” var planerade och hur många har helt enkelt kapat berättelsen och överrumplat författaren? Och är alla hans böcker i själva verket kärleksromaner?

I Ordfronten #30 träffar Pelle Andersson Sveriges obestridliga skräckmästare John Ajvide Lindqvist i ett samtal om påhittade språk, mellankokta ägg och den dramaturgiska vikten av husdjur.

X : Den sista platsen är tredje delen i trilogin ”Platserna” och finns nu att köpa i närmsta bokhandel, på Adlibris eller Bokus eller som e-bok.


Ordfronten #29 – Anna Ringberg

”Du har ju inte dött och kommit tillbaka så vem är du att skriva om det här?”

Berit Susanne Fredriksson ligger för döden. På sin nötta soffa, med syrgasgrimman i näsan och en cigarett mellan fingrarna, tänker hon över sitt liv: Hur kan det vara så svårt att göra rätt? Vart tog allt hopp vägen? Och varför denna envisa lycka mitt i allt?

I höstens första avsnitt av Ordfronten träffar Pelle Andersson författaren Anna Ringberg i ett samtal om sjukdom, dåligt samvete, problemet med idéromaner – och det obegripliga som oundvikligen väntar oss på slutet.

Till minne av Berit Susanne Fredriksson är Anna Ringbergs andra roman, och finns att köpa som e-bok, eller på till exempel Bokus eller Adlibris.


Ordfronten #28 – Sören Bondeson

”Fiktion kan komma närmre sanningen än ren fakta”

Att Sverige ägnade sig åt dubbelspel under andra världskriget är ingen hemlighet. Men vad gjorde bröderna Wallenberg egentligen under kriget? Hur mycket tjänade Enskilda Banken på sina affärer med tyskarna och vad hade de för del i krigets utgång? Kanske kan vi äntligen få syn på sanningen – genom det fiktiva vaktmästarbiträdet Axel Olov Severins ögon.

I vårens sista avsnitt av Ordfronten träffar Pelle Andersson författaren och skrivarläraren Sören Bondeson. Han har lärt upp några av Sveriges största deckarförfattare, bland annat Åsa Larsson och Jens Lapidus. Lögnen är en annan sanning är hans första roman på tio år och bygger på historiska fakta och verkliga personer under en hotfull höst i Sveriges historia.

Finns nu i din lokala bokhandlare och på till exempel Adlibris och Bokus.

Glad sommar, vi hörs i höst!


Ordfronten #27 – Samir Sabri och Anders Johansson

”Det var Kling och Klang som kom och förhörde mig”

När Samir Sabri är 15 år döms han för mordet på sin styvmamma. Alla instanser, polis, åklagare, domstol och rättspsykiatri är övertygade om att han är den skyldige. Men de missar att det rör sig om ett falskt erkännande för att skydda den verklige gärningsmannen. När Samir till slut berättar sanningen vill ingen tro honom.

I Ordfronten #27 möter Pelle Andersson Samir Sabri och Anders Johansson i ett samtal de bristande rutiner och den rad olyckliga omständigheter som ledde till den felaktiga domen – och om arbetet med podcasten #Fallet som till slut, 30 år senare, ledde till att den revs upp.

Fallet Samir kan köpas som inbunden på bland annat Adlibris och Bokus, eller som e-bok.


Ordfronten #26 – Maria Hamberg

Kvinnlig vänskap utmanar samhällsordningen

I sin senaste roman har arbetarlitteraturens förnyare Maria Hamberg lämnat arbetsplatsen för att skriva om en undervärderad relation – nämligen den väninnor emellan. Vad är det som är så speciellt med just vänskapen mellan kvinnor, och vad är det som gör att den just nu är så omskriven?

I Ordfronten #26 träffar Pelle Andersson författaren Maria Hamberg i ett samtal om just vänskap, men också om tiden på järnverket, den bondska muntliga berättartraditionen och om att hitta hem – språkligt och geografiskt.

Maria Hamberg är aktuell med romanen Till min allra bästa vän som finns att köpa på Adlibris eller Bokus. Finns även tillgänglig som e-bok.


Ordfronten #25 – Niklas Ekstedt och Mats-Eric Nilsson

Snart är vi kräsnare vid matbordet än Marie Antoinette

Kulturen uppstår vid matbordet, det är många överens om. Men vad händer när vi börjar peta bort saker från tallriken som värsta 1700-talsadeln? När vi inte längre tar oss tid att äta tillsammans? Och vad har allt detta att göra med vår totala besatthet av att fota och lägga upp mat på Instagram?

I Ordfronten #25 träffar Pelle Andersson kocken Niklas Ekstedt och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson i ett samtal om maten och måltiden.

Niklas Ekstedt är aktuell med kokboken Ekstedt över öppen eld, som finns att köpa på till exempel Bokus eller Adlibris. Mats-Eric Nilssons bok Måltidens magi finns även den på Bokus och Adlibris, eller så klart i bokhandeln.


Ordfronten #24 – Live från Kulturhuset

Den nya generationen i Ryssland är redo att protestera

Michail Zygars bok Männen i Kreml – inifrån Putins hov har kallats en milstolpe inom rysk journalistik. 5 april gästade Michail Zygar Kulturhuset Stadsteatern för ett samtal med DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.

Ordfronten #24 är en liveinspelning av kvällens samtal som kretsade kring konspirationsteorier, den växande cynismen mot demokratin, myten om en en armé av ryska hackers och Kremls avdelning för synsk utrikespolitik. Men också om en ny generation ryssar som är trötta på att vänta och redo att säga ifrån.

Männen i Kreml är en bladvändare om det moderna Rysslands politiska historia och finns att köpa via Bokus eller Adlibris, eller i din lokala bokhandel.


Ordfronten #23 – Alexandra Sundqvist

”Jag måste ha läst över tusen brev”

När hon bestämde sig för att skriva om textförfattaren och artisten Barbro Hörberg fanns ett digert källmaterial att gräva ner sig i. Låda efter låda med brev, dagböcker och inte minst låttexter – som visar sig vara mer självbiografiska än vad de kanske framstår som vid en första lyssning. Resultatet är en tonsäker biografi som är så nära Barbro Hörberg att det känns som att den skulle kunna vara skriven av henne själv.

I Ordfronten #23 träffar Pelle Andersson författaren och musikjournalisten Alexandra Sundqvist i ett samtal om en stillsam revolutionär som förnyade såväl visan som barnmusiken, och som alltid stod på de utsattas sida.


Ordfronten #22 – Bella Linde och Göran Greider

Blomman är den största överraskningen i universum sedan Big Bang

Många som har betraktat en vacker blomma ordentligt har ställt sig frågan: Vad är meningen med all denna prakt? Två som har begrundat detta och mycket mer är författarna och biofilerna Bella Linde och Göran Greider. För dem är odling inte bara pynt, utan också nytta, terapi, politik och kärlek.

I Ordfronten #22 träffar de Pelle Andersson i ett samtal om trädgård, ogräspesto, invandring i växtriket och behovet av att rödbetshotell.

Göran Greider har just kommit ut med boken I trädgården hörs andra ekonBella Lindes självförsörjningsbibel, Rätt ur jorden, släpptes första gången 2014 och har sålt i snart 15000 exemplar. Nu finns den i en ny, uppdaterad utgåva.


Ordfronten #21 – Live från Kulturhuset

Teknologin kommer krossa marknaden – och rädda människan

Paul Mason och Kajsa Ekis Ekman

Den teknologiska utvecklingen, delningsekonomin, informationssamhället utgör en vattendelare i mänsklighetens historia. Många är rädda för att robotarna ska ta våra jobb, men Paul Mason är inte orolig. Han menar i stället att teknologin kommer att göra det arbetarklassen inte klarade: krossa kapitalismen.

Här pratar Paul Mason med Kajsa Ekis Ekman om artificiell intelligens, mjukvara som evighetsmaskin, ett utopia som bygger på överflöd och varför Encarta var ondskan själv. Samtalet spelades in på Kulturhuset 28 februari och arrangerades i samarbete med Forum/Debatt och Katalys.

Paul Mason har varit programledare och ekonomireporter på BBC och Channel 4 och är numera fri skribent, filmare och författare. Hans senaste alster, Postkapitalism – vår gemensamma framtid, har just kommit ut i svensk översättning och finns bland annat på Bokus och Adlibris. Den finns även att köpa som e-bok.


Ordfronten #20 – Dennis Magnusson

”Jag ser hela tiden en katastrof runt hörnet”

 

Dennis Magnusson är dramatiker och manusförfattare och har bland annat varit avsnittsförfattare till de uppmärksammade serierna ”30 grader i februari” och ”Jordskott”. Nu romandebuterar han med den psykologiska thrillern Den sista föreställningen.

I Ordfronten #20 samtalar Dennis Magnusson med Pelle Andersson om skillnaden mellan att skriva dramatik och roman, om jagformen i thrillergenren och om att se sin egen maktposition. Men också om terrorskräck, katastroffantasier och det fasansfulla i vardagen.

Den sista föreställningen finns att köpa på till exempel Bokus och Adlibris, eller som e-bok.


Ordfronten #19 – Per J Andersson

Att resa öppnar upp världen – och dig själv

I alla tider har människan fascinerats av att ta reda på vad som finns bakom nästa krök. Resandet och nyfikenheten finns i oss naturligt, och med pressade flygpriser och en växande medelklass som har råd reser vi med än någonsin. Men vad gör resandet egentligen med oss som människor? Och hur ska vi kunna fortsätta besöka andra delar av världen utan att sabotera vårt klot?

I Ordfronten #19 möter Ordfronts Per R Andersson författaren och resejournalisten Per J Andersson (!) i ett samtal om bildningsresor, all inclusive och varför vi så gärna återvänder till samma resmål om och om igen.


Ordfronten #18 – Erik Sandberg

Sverige har blivit ett skatteparadis för de rika

Sverige är inte bara det land i västvärlden där inkomstklyftorna växer som allra mest, vi är också ett extremland när det kommer till att sänka skatterna för de allra rikaste. Samtidigt gror ett missnöje bland låg- och medelinkomsttagare som känns igen från flera andra länder i Europa, och inte minst USA. Hur tätt sammankopplade är egentligen skattepolitiken och demokratin?

I Ordfronten #18 möter Pelle Andersson journalisten och författaren Erik Sandberg, i ett samtal om skatteflykt,Trump och den svenska självbilden.

Jakten på den försvunna skatten – så blev Sverige ett skatteparadis för de rika, finns att köpa både hos Adlibris och Bokus, eller som e-bok.


Ordfronten #17 – Heléne Lööw

”Vi tror att inte att en svensk kan vara terrorist”

helene-loow

När man säger ordet ”terrorist” är det få som ser en nazist framför sig, trots att den nazistiska rörelsen och till exempel den jihadistiska har många likheter. Varför tror vi alltid att hotet kommer utifrån? Och vad får det för konsekvenser för bekämpandet av den inhemska terrorismen?

Heléne Lööw är filosofie doktor och forskar på nazistiska och högerextrema rörelser. I Ordfronten #17 pratar hon med Pelle Andersson om hur den nazistiska rörelsen har förändrats sedan andra världskriget. Det blir ett samtal om den tilltagande tillitskrisen, hatbrottsstatistik och skötsamhetstaktik, och förstås om Sverigedemokraternas roll för den högerextrema rörelsens stärkta position.

Heléne Lööws serie om tre böcker avhandlar nazismen i Sverige från1924 och fram till i dag. Nu finns de för första gången tillgängliga samtidigt i storpocket, bland annat här.


Ordfronten #16 – Lars Ragnar Forssberg

”GW är en lägereld”

larsragnarforssberg_foto_minna-forssberg

Inte sedan Astrid Lindgren har vi haft en person i svensk offentlighet som sägs sitta inne med så många svar på så många frågor som Leif GW Persson. Men hur blev han ett sådant orakel? Och varför är det ingen som ifrågasätter honom när han levererar 36 fel på 11–12 minuter?

I Ordfronten #16 möter Pelle Andersson Lars Ragnar Forssberg, som i en nysläppt bok vill förstå sig på fenomenet GW. Det blir ett samtal om snusprillor, adeln, en ovanligt tunn doktorsavhandling och inte minst om GW:s besatthet av Palmemordet.

Fenomenet GW finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #15 – Gunilla Ander, Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Modebranschen ligger långt efter i eko-trenden

modefolket

Hur kan man upprätthålla ett modeintresse utan att bli en miljöbov? Hur många gånger kan man sälja ett par jeans? Och vad innebär ”peak cotton”?

I Ordfronten #15 synar vi modebranschen i sömmarna. Gunilla Ander, författare till Den lilla svarta, och Jennie Johansson och Johanna Nilsson som skrivit Slow fashion samtalar med Pelle Andersson om en bransch i kris – men också om de många kreativa initiativ som tas för att förändra den.

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode 
finns som inbunden bok.
Den lilla svarta: modeindustrins mörka baksida finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #14 – Valspecial

Konspirationsteoretikerna har hittat sin ledare i Trump

donald_trump_thumbs_up

Efter utfallet av det amerikanska valet är vi på Ordfront, som så många andra, både ledsna och chockade. Men hur förvånande är resultatet egentligen? I ett specialavsnitt av Ordfronten bjöd vi in journalisten och författaren Kent Werne för att prata om växande ekonomiska klyftor, avindustrialiseringen av det amerikanska ”rostbältet”, och inte minst om hur Trump i valrörelsen utnyttjat alternativhögern och den växande konspirationsrörelsen i USA.

Kent Werne har bland annat skrivit boken Amerikans höst : reportage från ojämlikhetens land som kom ut på Ordfront 2012. Läs mer om boken här.


Ordfronten #13 – Sara Ask

”Det är tur att livet inte hänger på en skinkbit”

dsc7976

Som småbarnsförälder är det lätt att oroa sig vid matbordet. Får ungarna i sig tillräckligt? Varför vill de inte smaka nya saker? Och varför beter de sig som att grönsakerna är ett dödligt gift som du lagt på deras tallrik? Då är det viktigt att komma ihåg att barn – smakmässigt alltså – är kvar på stenåldern. Och att det är i princip omöjligt för ett barn att matvägra sig till näringsbrist.

Sara Ask har jobbat som dietist på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och varit tidningen Vi Föräldrars expert på mat för barn i tio år. I Ordfronten #13 berättar hon om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter. Och om varför det är viktigt att låta matresan ta sin tid.

Läs mer om Första hjälpen vid matbordet eller köp boken hos Adlibris.


Ordfronten #12 – Gunnar Rundgren

”Vi måste anpassa munnen efter matsäcken”

gunnarrundgren1_foto-jan-ake-eriksson

Vilken är den största miljöboven i jordbruksindustrin? Hur kommer det sig att Sverige exporterar 40 000 ton animaliskt fett samtidigt som vi importerar nästan lika mycket palmolja? Och är det ekologiskt hållbart att vara vegan i Sverige?

Gunnar Rundgren har arbetat med ekologisk odling i över 30 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. I Ordfronten #12 berättar han om en jordbruksindustri som slagit knut på sig själv för att producera så mycket som möjligt så billigt som möjligt, och vilka förändringar som måste till för att vi ska få ett uthålligt jordbruk.

Den stora ätstörningen – maten, makten miljön finns som både inbunden och e-bok.


Ordfronten #11 – Amineh Kakabaveh

”Peshemerga gjorde mig till den jag är”

amineh_kakabaveh1_foto-jan-akeeriksson

Vid 13 års ålder lämnar Amineh Kakabaveh sin familj i den kurdiska delen av Iran för att ansluta sig till det socialistiska Komalas peshmerga och slåss för kvinnornas och kurdernas rättigheter, demokrati och allas lika värde. En kamp som hon fortsatt sedan hon flytt till Sverige – först som socialarbetare och senare som riksdagsledamot för Vänsterpartiet

I Ordfronten #11 berättar hon om arbetet med sin självbiografi Amineh – inte större än en kalasjnikov, om tiden med Peshmerga och om den svenska vänsterns svek mot invandrade kvinnor.

Amineh – inte större än en kalasjnikov; från peshmerga till riksdagsledamot finns både som inbunden och som e-bok.

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Sidan använder cookies. Läs mer.