Ordfronten


Ordfronten #25 – Niklas Ekstedt och Mats-Eric Nilsson

Snart är vi kräsnare vid matbordet än Marie Antoinette

Kulturen uppstår vid matbordet, det är många överens om. Men vad händer när vi börjar peta bort saker från tallriken som värsta 1700-talsadeln? När vi inte längre tar oss tid att äta tillsammans? Och vad har allt detta att göra med vår totala besatthet av att fota och lägga upp mat på Instagram?

I Ordfronten #25 träffar Pelle Andersson kocken Niklas Ekstedt och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson i ett samtal om maten och måltiden.

Niklas Ekstedt är aktuell med kokboken Ekstedt över öppen eld, som finns att köpa på till exempel Bokus eller Adlibris. Mats-Eric Nilssons bok Måltidens magi finns även den på Bokus och Adlibris, eller så klart i bokhandeln.


Ordfronten #24 – Live från Kulturhuset

Den nya generationen i Ryssland är redo att protestera

Michail Zygars bok Männen i Kreml – inifrån Putins hov har kallats en milstolpe inom rysk journalistik. 5 april gästade Michail Zygar Kulturhuset Stadsteatern för ett samtal med DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.

Ordfronten #24 är en liveinspelning av kvällens samtal som kretsade kring konspirationsteorier, den växande cynismen mot demokratin, myten om en en armé av ryska hackers och Kremls avdelning för synsk utrikespolitik. Men också om en ny generation ryssar som är trötta på att vänta och redo att säga ifrån.

Männen i Kreml är en bladvändare om det moderna Rysslands politiska historia och finns att köpa via Bokus eller Adlibris, eller i din lokala bokhandel.


Ordfronten #23 – Alexandra Sundqvist

”Jag måste ha läst över tusen brev”

När hon bestämde sig för att skriva om textförfattaren och artisten Barbro Hörberg fanns ett digert källmaterial att gräva ner sig i. Låda efter låda med brev, dagböcker och inte minst låttexter – som visar sig vara mer självbiografiska än vad de kanske framstår som vid en första lyssning. Resultatet är en tonsäker biografi som är så nära Barbro Hörberg att det känns som att den skulle kunna vara skriven av henne själv.

I Ordfronten #23 träffar Pelle Andersson författaren och musikjournalisten Alexandra Sundqvist i ett samtal om en stillsam revolutionär som förnyade såväl visan som barnmusiken, och som alltid stod på de utsattas sida.


Ordfronten #22 – Bella Linde och Göran Greider

Blomman är den största överraskningen i universum sedan Big Bang

Många som har betraktat en vacker blomma ordentligt har ställt sig frågan: Vad är meningen med all denna prakt? Två som har begrundat detta och mycket mer är författarna och biofilerna Bella Linde och Göran Greider. För dem är odling inte bara pynt, utan också nytta, terapi, politik och kärlek.

I Ordfronten #22 träffar de Pelle Andersson i ett samtal om trädgård, ogräspesto, invandring i växtriket och behovet av att rödbetshotell.

Göran Greider har just kommit ut med boken I trädgården hörs andra ekonBella Lindes självförsörjningsbibel, Rätt ur jorden, släpptes första gången 2014 och har sålt i snart 15000 exemplar. Nu finns den i en ny, uppdaterad utgåva.


Ordfronten #21 – Live från Kulturhuset

Teknologin kommer krossa marknaden – och rädda människan

Paul Mason och Kajsa Ekis Ekman

Den teknologiska utvecklingen, delningsekonomin, informationssamhället utgör en vattendelare i mänsklighetens historia. Många är rädda för att robotarna ska ta våra jobb, men Paul Mason är inte orolig. Han menar i stället att teknologin kommer att göra det arbetarklassen inte klarade: krossa kapitalismen.

Här pratar Paul Mason med Kajsa Ekis Ekman om artificiell intelligens, mjukvara som evighetsmaskin, ett utopia som bygger på överflöd och varför Encarta var ondskan själv. Samtalet spelades in på Kulturhuset 28 februari och arrangerades i samarbete med Forum/Debatt och Katalys.

Paul Mason har varit programledare och ekonomireporter på BBC och Channel 4 och är numera fri skribent, filmare och författare. Hans senaste alster, Postkapitalism – vår gemensamma framtid, har just kommit ut i svensk översättning och finns bland annat på Bokus och Adlibris. Den finns även att köpa som e-bok.


Ordfronten #20 – Dennis Magnusson

”Jag ser hela tiden en katastrof runt hörnet”

 

Dennis Magnusson är dramatiker och manusförfattare och har bland annat varit avsnittsförfattare till de uppmärksammade serierna ”30 grader i februari” och ”Jordskott”. Nu romandebuterar han med den psykologiska thrillern Den sista föreställningen.

I Ordfronten #20 samtalar Dennis Magnusson med Pelle Andersson om skillnaden mellan att skriva dramatik och roman, om jagformen i thrillergenren och om att se sin egen maktposition. Men också om terrorskräck, katastroffantasier och det fasansfulla i vardagen.

Den sista föreställningen finns att köpa på till exempel Bokus och Adlibris, eller som e-bok.


Ordfronten #19 – Per J Andersson

Att resa öppnar upp världen – och dig själv

I alla tider har människan fascinerats av att ta reda på vad som finns bakom nästa krök. Resandet och nyfikenheten finns i oss naturligt, och med pressade flygpriser och en växande medelklass som har råd reser vi med än någonsin. Men vad gör resandet egentligen med oss som människor? Och hur ska vi kunna fortsätta besöka andra delar av världen utan att sabotera vårt klot?

I Ordfronten #19 möter Ordfronts Per R Andersson författaren och resejournalisten Per J Andersson (!) i ett samtal om bildningsresor, all inclusive och varför vi så gärna återvänder till samma resmål om och om igen.


Ordfronten #18 – Erik Sandberg

Sverige har blivit ett skatteparadis för de rika

Sverige är inte bara det land i västvärlden där inkomstklyftorna växer som allra mest, vi är också ett extremland när det kommer till att sänka skatterna för de allra rikaste. Samtidigt gror ett missnöje bland låg- och medelinkomsttagare som känns igen från flera andra länder i Europa, och inte minst USA. Hur tätt sammankopplade är egentligen skattepolitiken och demokratin?

I Ordfronten #18 möter Pelle Andersson journalisten och författaren Erik Sandberg, i ett samtal om skatteflykt,Trump och den svenska självbilden.

Jakten på den försvunna skatten – så blev Sverige ett skatteparadis för de rika, finns att köpa både hos Adlibris och Bokus, eller som e-bok.


Ordfronten #17 – Heléne Lööw

”Vi tror att inte att en svensk kan vara terrorist”

helene-loow

När man säger ordet ”terrorist” är det få som ser en nazist framför sig, trots att den nazistiska rörelsen och till exempel den jihadistiska har många likheter. Varför tror vi alltid att hotet kommer utifrån? Och vad får det för konsekvenser för bekämpandet av den inhemska terrorismen?

Heléne Lööw är filosofie doktor och forskar på nazistiska och högerextrema rörelser. I Ordfronten #17 pratar hon med Pelle Andersson om hur den nazistiska rörelsen har förändrats sedan andra världskriget. Det blir ett samtal om den tilltagande tillitskrisen, hatbrottsstatistik och skötsamhetstaktik, och förstås om Sverigedemokraternas roll för den högerextrema rörelsens stärkta position.

Heléne Lööws serie om tre böcker avhandlar nazismen i Sverige från1924 och fram till i dag. Nu finns de för första gången tillgängliga samtidigt i storpocket, bland annat här.


Ordfronten #16 – Lars Ragnar Forssberg

”GW är en lägereld”

larsragnarforssberg_foto_minna-forssberg

Inte sedan Astrid Lindgren har vi haft en person i svensk offentlighet som sägs sitta inne med så många svar på så många frågor som Leif GW Persson. Men hur blev han ett sådant orakel? Och varför är det ingen som ifrågasätter honom när han levererar 36 fel på 11–12 minuter?

I Ordfronten #16 möter Pelle Andersson Lars Ragnar Forssberg, som i en nysläppt bok vill förstå sig på fenomenet GW. Det blir ett samtal om snusprillor, adeln, en ovanligt tunn doktorsavhandling och inte minst om GW:s besatthet av Palmemordet.

Fenomenet GW finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #15 – Gunilla Ander, Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Modebranschen ligger långt efter i eko-trenden

modefolket

Hur kan man upprätthålla ett modeintresse utan att bli en miljöbov? Hur många gånger kan man sälja ett par jeans? Och vad innebär ”peak cotton”?

I Ordfronten #15 synar vi modebranschen i sömmarna. Gunilla Ander, författare till Den lilla svarta, och Jennie Johansson och Johanna Nilsson som skrivit Slow fashion samtalar med Pelle Andersson om en bransch i kris – men också om de många kreativa initiativ som tas för att förändra den.

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode 
finns som inbunden bok.
Den lilla svarta: modeindustrins mörka baksida finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #14 – Valspecial

Konspirationsteoretikerna har hittat sin ledare i Trump

donald_trump_thumbs_up

Efter utfallet av det amerikanska valet är vi på Ordfront, som så många andra, både ledsna och chockade. Men hur förvånande är resultatet egentligen? I ett specialavsnitt av Ordfronten bjöd vi in journalisten och författaren Kent Werne för att prata om växande ekonomiska klyftor, avindustrialiseringen av det amerikanska ”rostbältet”, och inte minst om hur Trump i valrörelsen utnyttjat alternativhögern och den växande konspirationsrörelsen i USA.

Kent Werne har bland annat skrivit boken Amerikans höst : reportage från ojämlikhetens land som kom ut på Ordfront 2012. Läs mer om boken här.


Ordfronten #13 – Sara Ask

”Det är tur att livet inte hänger på en skinkbit”

dsc7976

Som småbarnsförälder är det lätt att oroa sig vid matbordet. Får ungarna i sig tillräckligt? Varför vill de inte smaka nya saker? Och varför beter de sig som att grönsakerna är ett dödligt gift som du lagt på deras tallrik? Då är det viktigt att komma ihåg att barn – smakmässigt alltså – är kvar på stenåldern. Och att det är i princip omöjligt för ett barn att matvägra sig till näringsbrist.

Sara Ask har jobbat som dietist på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och varit tidningen Vi Föräldrars expert på mat för barn i tio år. I Ordfronten #13 berättar hon om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter. Och om varför det är viktigt att låta matresan ta sin tid.

Läs mer om Första hjälpen vid matbordet eller köp boken hos Adlibris.


Ordfronten #12 – Gunnar Rundgren

”Vi måste anpassa munnen efter matsäcken”

gunnarrundgren1_foto-jan-ake-eriksson

Vilken är den största miljöboven i jordbruksindustrin? Hur kommer det sig att Sverige exporterar 40 000 ton animaliskt fett samtidigt som vi importerar nästan lika mycket palmolja? Och är det ekologiskt hållbart att vara vegan i Sverige?

Gunnar Rundgren har arbetat med ekologisk odling i över 30 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. I Ordfronten #12 berättar han om en jordbruksindustri som slagit knut på sig själv för att producera så mycket som möjligt så billigt som möjligt, och vilka förändringar som måste till för att vi ska få ett uthålligt jordbruk.

Den stora ätstörningen – maten, makten miljön finns som både inbunden och e-bok.


Ordfronten #11 – Amineh Kakabaveh

”Peshemerga gjorde mig till den jag är”

amineh_kakabaveh1_foto-jan-akeeriksson

Vid 13 års ålder lämnar Amineh Kakabaveh sin familj i den kurdiska delen av Iran för att ansluta sig till det socialistiska Komalas peshmerga och slåss för kvinnornas och kurdernas rättigheter, demokrati och allas lika värde. En kamp som hon fortsatt sedan hon flytt till Sverige – först som socialarbetare och senare som riksdagsledamot för Vänsterpartiet

I Ordfronten #11 berättar hon om arbetet med sin självbiografi Amineh – inte större än en kalasjnikov, om tiden med Peshmerga och om den svenska vänsterns svek mot invandrade kvinnor.

Amineh – inte större än en kalasjnikov; från peshmerga till riksdagsledamot finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #11 – Dorthe Nors

Den moderna ensamheten och vikten av att kunna köra bil

dorthe-pod

Karen Blixen sa en gång att om hon fick ge ett råd till unga kvinnor skulle det vara att klippa håret kort och ta körkort. Och det är vad Sonja, Dorthe Nors romankaraktär, försöker göra. Men hela tiden kommer saker emellan – problemen med att växla, språket, och framför allt andra människor som hela tiden vill saker med henne.

I Ordfronten #10 träffar Pelle Andersson det danska stjärnskottet Dothe Nors i ett samtal om  att växa ifrån platsen man kommer ifrån, om ensamhet i centraliseringen och individualismens tidevarv och om att ta tillbaka sin egen framtid.

Blicken, pilen, filen finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #10 – Abdi Elmi och Linn Bursell

”Jag vill att alla ska veta vad som pågår i den här världen, varför vi lämnar våra länder, varför vi kommer till Europa”

Gå bara omslag hr

Abdi Elmi var 14 år när han ställdes inför ett svårt val: Skulle han stanna i Mogadishu och tvingas bli soldat för någon av de krigsherrar som slogs om makten i Somalia, eller riskera sitt liv på den långa och farliga vägen till Europa? Han väljer det senare, och ger sig av ensam på en flykt som skulle vara i fem år.

I Ordfronten #10 träffar Pelle Andersson Abdi Elmi och Linn Bursell, som tillsammans skrivit ner Abdis berättelse i boken Gå bara.

Gå bara finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #9 – Henrik Ennart och Fredrik Mellgren

Nya Karolinska – Sveriges dyraste fiasko

ennart-och-mellgren

Nya Karolinska skulle bli ett sjukhus i världsklass, där nobelpristagarna skulle möta varandra i korridorerna och ”världsartister” inom olika forskningsområden skulle ha sin hemvist. Men projektet har i stället drabbats av kraftiga förseningar, skandaler och en nota som bara växer. Hur kunde Sveriges dyraste byggsatsning genom tiderna bli ett sådant fiasko?

I Ordfronten #9 möter Pelle Andersson journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgren, som blivit belönade med Guldspaden för sin granskning av Nya Karolinska i SvD. I sin nya bok Sjukt hus berättar de hela historien bakom det skandalomsusade sjukhuset.

Sjukt hus finns både som inbunden och e-bok.


Ordfronten # 8 – Charlotta von Zweigbergk

”Kafka hade varit imponerad”

charlotta-pod

Kvittohögar, kontoutdrag, omöjliga regler och nitisk kontroll. Ibland verkar det som att det Svenska socialförsäkringssystemet snarare handlar om att sätta dit de fattiga än att hjälpa dem. Detta samtidigt som fattigdomen växer och det blir allt lättare att falla genom maskorna i det sociala skyddsnätet.

I höstens första avsnitt av Ordfronten pratar Pelle Andersson med Charlotta von Zweigbergk om hennes bok Fattigfällan, en sann berättelse om fattigdomens nya ansikte.

Fattigfällan finns både som inbunden och som e-bok.


Ordfronten #7 - live

Peter Pomerantsev & Anna-Lena Laurén

Om det nya Rysslands surrealistiska själ

Pomerantsev

Kan man inbilla ett folk att tro på vad som helst som visas på teve? Varifrån kommer ryssarnas självhat och faiblesse för konspirationsteorier? Och är den ryska konservativismen egentligen bara en illusion?

I ett samtal med DN:s utrikeskorrespondent Anna-Lena Laurén ger Peter Pomerantsev, brittisk journalist, tv-producent och författare till boken Ingenting är sant och allting är möjligt, sin syn på Putins propagandamaskin och det nya Ryssland som växer upp omkring den.

Samtalet spelades in på Kulturhusets scen Forum Debatt.

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #6

Henrik Tord

Om thrillergenren, tsunamin och svenskars särskilda förhållande till Sydostasien

Henrik Tord

Laboon  vågen som äter människor är något så ovanligt som en thriller med tsunamikatastrofen som fond. Varför är det så få svenskar som vågat skriva om den händelse som orsakade landssorg 2004? Och hur ser egentligen förhållandet mellan Sverige och Sydostasien ut?

I ett samtal med Pelle Andersson berättar Henrik Tord om den tredje delen i sin Svart paradis-trilogi, om hur det är att skriva thrillers och varför barnperspektivet ständigt återkommer i hans romaner.

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #5

Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz

Om cykeln  fordonet som förändrar världen

Namnlös

Cykeln är ett fordon som just nu gör mycket väsen av sig, men tvärt emot vad många tror minskar faktiskt cyklandet rejält i Sverige. Detta trots att cykeln är bra för såväl hälsan, samhället och jämställdheten! Hur har det blivit så, och vad kan vi göra åt det?

Pelle Andersson möter Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz som skrivit boken Cykla! i ett samtal om folkhemmet, supercykelvägar, trafikregler och varför vi ändå kanske behöver de supersnabba lycramännen…

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #4

David Jonstad

Om planetens överlevnad och livet på landet

David Jonstad 200x500

Pelle Andersson möter David Jonstad och pratar om hans resa från miljöengagerad Södermalmsbo till självförsörjande medborgare i Dalarna.

David Jonstad är aktuell med boken Jordad – enklare liv i kollapsens skugga.

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #3 - live

Camilla Sten och David Norlin

Om dystopier och utopier i litteraturen

Camilla & David

Dystopiska framtidsskildringar är en trend, såväl i film och spel som i litteraturen, men utopier är det ont om. Har framtiden blivit värre?

Camilla Sten (En annan gryning) och David Norlin (Dagar utan ljus, nätter utan mörker) samtalar om rasism, krig, framtiden och samtiden. Jessica Schiefauer leder samtalet, som spelades in på Stockholms litteraturmässa i april.

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #2

Micke Evhammar

Om döden på bygget

DSC0240f

Pelle Andersson möter byggnadssmeden och författaren Micke Evhammar i ett samtal om arbetare och deras villkor – om stress, sammanhållning och splittringar på bygget.

Micke Evhammar är aktuell med romanen Sju dagar i maj

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:


Ordfronten #1 – live

Sven Wollter och Daniel Sjölin

Om döden, livet, åldrandet och teatern

Sven bredare

I första avsnittet av Ordfronten – Ordfront förlags nystartade litteraturpod – får ni möta Sven Wollter i ett samtal med Daniel Sjölin, om romandebuten Hon, Han och Döden. Men också om livet, åldrandet, kärleken och teatern. Samtalet spelades in på Södra teatern 15 mars.

Läs mer om boken här.

Prenumerera i iTunes eller lyssna direkt:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Sidan använder cookies. Läs mer.