Ljus som kärleken, mörk som döden
Mehmed Uzun

Baz och Kevok bildar det osannolika paret i Ljus som kärleken, mörk som döden. Baz falk på kurdiska är en föräldralös pojke som inte vet något om sitt ursprung, uppvuxen på barnhem. Hans beskyddare är en officer, som styr in Baz på sin egen yrkesbana. Baz kämpar hårt och framgångsrikt mot upprorsmännen i Bergslandet. Inbördeskriget pågår år efter år och blir allt grymmare.

När Kevok duvan föddes tvångsförflyttades hennes föräldrar från sitt hem i bergen till Storrikets ökentrakter undan arméns förföljelser. Under sin studietid i huvudstaden förälskar hon sig i Jir, som snart lämnar henne för att ansluta sig till motståndskampen i Bergslandet. Kevok beslutar att följa efter honom. Men Jir är spårlöst försvunnen.

När Kevok tas till fånga korsas hennes och Baz vägar, den unga beslutsamma studentskan möter den äldre livströtte officeren, en man som slitits ner av ensamhet och tilltagande tvivel.

Ljus som kärleken, mörk som döden är en gripande och tragisk roman, sinnrikt flätad. Om kärlek och död, om makt och vanmakt, om förtryck och frihetslängtan, om våld och försoning.Romanen är bannlyst och upplevs som en statssäkerhetsrisk i Turkiet men är samtidigt en bestseller (ca 30 000 sålda ex) och var orsaken till att författaren ställdes inför rätta och hotades med 15 års fängelse i Istanbul våren 2001. Han frikändes helt efter ett starkt internationellt opinionstryck.

Boken ges även ut i Frankrike, Norge, Danmark, Nederländerna och Grekland. Den håller även på att översättas till engelska.

Omslagsillustrationen av Naci Firat har fått flera stora utmärkelser.FÖRFATTAREN: Mehmed Uzun, bosatt i Sverige sedan 1977, har tidigare givit ut essäsamlingen Granatäppelblomning och romanen I skuggan av en förlorad kärlek. Fast förankrad

i den muntliga berättartradition-

en är han den kurdiska romankonstens store förnyare.FÖRFATTAREN: Mehmed Uzun, bosatt i Sverige sedan 1977, har tidigare givit ut essäsamlingen Granatäppelblomning och romanen I skuggan av en förlorad kärlek. Fast förankrad

i den muntliga berättartradition-

en är han den kurdiska romankonstens store förnyare.


Författare:  Mehmed Uzun Titel: Ljus som kärleken, mörk som döden Översättare: Claire B. Kaustell Format: 135x215 mm Inbunden Antal sidor: 350 Utgivningsår: 2003 ISBN: 9789173249225


Av samma författare

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfronts webbkurser

Ordfront på facebook

Ordfront på instagram

Ordfront på twitter

Galago

Föreningen Ordfront

En bok för alla


Sidan använder cookies. Läs mer.