John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare.

Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Därefter kom Låt de gamla drömmarna dö (2011), en samling noveller, kåserier och andra texter.

Hösten 2017 utkom X – den sista platsen, den avslutande delen i trilogin Platserna. Här väver han samman alla trådar från de två tidigare böckerna, Himmelstrand – den första platsen och Rörelsen – den andra platsen. Den senare blev nominerad till Augustpriset 2015. Böckerna i Platserna kan även läsas fristående som egna berättelser.

I januari 2021 utkom han med sin längsta roman hittills – Vänligheten och i november 2021 med boken Alternativa fakta om fåglar, som är illustrerad av hans hustru Mia Ajvide.

Sommaren 2022 släpptes romanen Verkligheten och inte långt därefter, i oktober, Skriften i vattnet, en actionspäckad internationell thriller med storpolitiska konsekvenser och del ett i serien Blodstormen. Strax efter släppet nominerades den till Bästa kriminalroman 2022 av Svenska Deckarakademin.

2023 var han aktuell med Sommaren 1985, det närmaste en ungdomsbok han skrivit – ett mörkt sommaräventyr fyllt av bråddjupa känslor och livsavgörande ögonblick.

Våren 2024 kommer fortsättningen på den hyllade deckaren Skriften i vattnet: Rummet i jorden. Där den förra boken var expansiv och internationell, är Rummet i jorden klaustrofobisk och svensk.

I maj 2024 fyller även Låt den rätte komma in 20 år och i samband med det utkommer en jubileumsutgåva av den populära boken, som var startskottet för hans författarskap.

John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris.

Hans böcker finns utgivna i över 30 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Läs mer på www.johnajvidelindqvist.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla