Format: 140x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 156
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752189

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789177753414Inbunden, ISBN: 9789179457211Inbunden, ISBN: 9789179450922

Verkligheten

John Ajvide Lindqvist

Heidi Hallberg är stjärna i den populära realityshowen Hemma med Hallbergs och hon och hennes familj lever under ständig kamerabevakning. Men så en dag börjar glitchar och hack uppstå i verklighetens väv. Det första tecknet är en döende fluga på ett fönsterbräde som Heidi lägger märke till. Den ligger på rygg och trevar med sina ben i luften. I nästa ögonblick är den försvunnen. I takt med att dagen fortskrider ställer sig Heidi alltmer tvivlande till sitt eget livs realism. Hennes hand åker rakt igenom en solid dörr, trappsteg ändrar höjd. Vad är sant? Är hennes make och barn ens hennes? Är hela hennes reality i själva verket en simulering?

Verkligheten är skräckversionen av alla serier som dagligen strömmar på våra skärmar. En bläcksvart komisk uppgörelse med samtidens version av realism. Vad gör det med en människa och en familj att ständigt uppträda snarare än att leva?

Recensioner

"John Ajvide Lindqvist slår till med något för honom så ovanligt som en tunn roman [...] jag känner mig lite nykär. Han är så himla bra på att skapa världar som bara nästan känns igen i det här fallet tv-konceptet som gett oss 'Keeping up with the Kardashians' och 'Wahlgrens värld' och låta det spilla över i något annat, som karaktärerna inte har kontroll över. Det är faktiskt helt genialiskt. 'Verkligheten' är en satir över en genre, naturligtvis, men det är också en stycke god läsning med schwung i språket." "

Maria G. Francke
Sydsvenskan

"Ajvide Lindqvist nöjer sig nu inte med att bara klä av alla ytliga och överbetalda förebilder och deras neurotiska produktionsbolag han gör det dock väldigt bra, då och då riktigt roligt men oftast ångest­fullt precist han är ju inte för inte en briljant skräckförfattare. I den för ovanlighetens skull korta romanen (157 sidor) hinner han skruva vår bild av verkligheten flera gånger om."

Steven Ekholm  
Dagens Nyheter

"Ajvide Lindqvist lyckas med konststycket att fördjupa Heidis existentiella kris och snart griper den lustfyllda leken med paranoida övertoner tag på allvar. När man anar hur långt Heidi är beredd att gå i sin jakt på sanningen blir det både underhållande och oroväckande."

Mats Kolmisoppi  
Göteborgs-Posten

"Heidi Hallberg [...] är förmodligen författarens roligaste berättare hittills. Hon har självhumor, är drastisk och betydlig smartare och mer bildad än vad hennes tittare tror."  "

Bella Stenberg    
Borås Tidning

"John Ajvide Lindqvist har pressat en liten glasklar syntetisk pärla av vår tid." "

Bodil Juggas
Arbetarbladet

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare. Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla