Format: 110mmx178mm mm, Övrigt
Antal sidor: 472
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753711

Pressbilder

Skriften i vattnet

John Ajvide Lindqvist

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN 2022 av Svenska Deckarakademin

Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad.

Deckarförfattaren och före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie. För att göra research tar hon kontakt med den arton år yngre Kim Ribbing. Kim är en udda figur och liknar ingen Julia vanligtvis umgås med. Kanske är det just därför blodstormen blåser upp emellan dem, en intensiv kärlekshistoria med många tvära kast. Så småningom dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern där Julias exmake Johnny är spaningsledare.

En internationell thriller tar sin början med storpolitiska konsekvenser och utflykter till Kina, Kuba och Norge. Varför blev sex personer med kopplingar till utsläppsrätter brutalt mördade?

Skriften i vattnet är del ett i serien Blodstormen.

Recensioner

"När John Ajvide Lindqvist ger sig in i deckargenren bär han med sig hela sitt kunnande från skräckskrivandet och den stora, underbara berättarlusten som är signifikant för hela hans författarskap."

 Lars Kepler

"Ajvide Lindqvist har alltid varit bra på att porträttera plågade människor, och här visar han att han kan göra det lika effektivt bland champagneglas som burköl. (...) högoktanig underhållning." "

Rasmus Landström
Aftonbladet

"Jag saknar varken skräck eller övernaturliga inslag när Ajvide Lindqvist hoppar på det snabba och bredspåriga thrillertåget. Han har behållit sin språkliga finess, lyfter fram sin humor och han tecknar skickliga personporträtt som gör karaktärerna trovärdiga i en skruvad verklighet."

Maria Näslund
Göteborgs-Posten

"John Ajvide Lindqvists första deckare innehåller en hel del obehagliga scener och grafiskt våld men vid andra tillfällen skrattar jag till och med högt."

Bella Stenberg
Smålandsposten

"Ajvide är ruggigt bra och det är självklart att boken nominerats som en av årets bästa av Svenska Deckarakademin. Det här ska bli en trilogi kallad Blodstormen och det finns inte en chans att jag inte skulle läsa de följande delarna."

Anders Ka
Kapprakt

"jag älskar Skriften i vattnet och kommer att kasta mig över nästa del så fort den publiceras."

Bokblogg
brkfstbookclub

"Det är förstås en livsfarlig rundgång, men John Ajvide Lindqvist klarar den med glimten i ögat och en räv bakom örat. Själv börjar jag skratta redan efter ett par sidor, för det är något med den frejdigt optimistiska grundtonen som faktiskt påminner mer om Stieg Larsson än vad någon annan har lyckats med. ... John Ajvide Lindqvist har en osviklig förmåga att gjuta liv i sina personer."

Lotta Olsson
Dagens Nyheter

"Det här är en actionpackad och välskriven thriller med fantastiska miljöer och karaktärer. Här finns också vemod, humor och en dansande prosa som man inte alltid är bortskämd med i kriminallitteratur."

Christine Karlsson
BTJ

"Det är fula fiskar, smutsiga pengar, infiltration, mord, jakt, utpressning och alla önskvärda ingredienser i en thriller. Men så är det också John Ajvide Lindqvists specialitet, nämligen riktigt bra karaktärsbeskrivningar, fantastisk dialog med massor av humor mitt i all action och tragik. (...) Hatten av för John Ajvide Lindqvist!"

Bokblogg
Bokensbror

"Love it! (...) Det här är hundra procent ren njutning för den som älskar spänning. Otroligt härligt!"

Anna Bågstrand
Vad vi pratar om när vi pratar om böcker

"Det är spännande från första sidorna, ett rasande tempo rentav. Det är smart, det finns humor och jag tycker om persongalleriet. Slutet bjuder på en riktig cliffhanger! Wow!"

Bokblogg
Crimeandfiction

"Det är en kriminalroman det är en ren fröjd att läsa (...) Ajvide har skrivit fram en mycket rafflande historia, övergången från skräckgenren till kriminalgenren klarar han galant,"

Kenneth Gysing
Femina

"en komplex historia i högt tempo, med trådar som löper från klimatfrågor till spionage, pengatvätt och andra internationella förvecklingar."

Margaretha Levin
Nerikes Allehanda

"Ajvide har verkligen en förmåga att på ett både klokt och raffinerat sätt fängsla läsaren från början till slut. Den här boken sträckläste jag och jag längtar redan efter del två."

Kirsten Borggreve
Tidningen LÄS!

"...det tar inte många sidor in i berättelsen innan jag är ohjälpligt fast och så gott som läser de nästan femhundra sidorna i ett sträck. (...) min enda förhoppning är att det inte dröjer för länge innan nästa del är klar för läsning."

Roger Bengtsson
Ung musik

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare. Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla