Format: 166x210 mm, Danskt band
Antal sidor: 88
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754053

Pressbilder

Hur var det i Söderköping?

Lina Ekdahl, Thomas Tidholm

Det är något oerhört lekfullt i det Lina Ekdahl och Thomas Tidholm bestämmer sig för att göra. En dikt i veckan, varje fredag ska de skriva till varandra. Det blir förstås dikter som speglar vad som händer i deras liv, men också i våra läsares liv – krig och invasioner, men också julen, en pizza med extra allt från Pizzeria Ferrari eller hur våren ändå står ut med allt, våren är en tålig årstid. Här finns snö och lycka. Sorg och sommar. Det är allt det där som livet liksom är – fåglar och fria fantasier. Men också ankaret ned i en verkligt rejäl vardag.

Det är.

Det blir också en bok om två poeters temperament, om två människors samtal och hur vi liksom faller varandra i talet och kommer närmare varandra och hur läsaren först vill veta vem som skriver vad och sedan inser att det är en röst som talar. Hur var det i Söderköping? visar kanske främst att det är detta att vi är så olika, unika, som gör oss lika.  

Vi är.  

Det är en lekfullhet som är på blodigt allvar. Det är skisser med precision. Det är lycka som står stadigt i sorgen. Det är en sorg som ser glipan i molntäcket. Det är en jul som vet att sommaren kommer. Det är att veta att i morgon kan allt vara annorlunda eller precis det samma. 

Det är erfarenhet av att inget veta. Eller som det står i inledningen av boken:  
– Hur det var i Söderköping?  
– Har inte varit där ännu. Åker i morgon.

Recensioner

"Varje dikt i samlingen är en dörr på glänt till sitt eget mikrokosmos. Det kan låta plottrigt, men det skapar snarast en tematisk lätthet som gör samlingen tillgänglig och inbjudande, för såväl novisen som den inbitne poesiläsaren. Ett vindlande poetiskt samtal, eller låt säga; en lyrisk yxskaftstango."

Linda Boodh
BTJ

"En vänlig bok i modern diktning."

Radio Fyris

Lina Ekdahl

Lina Ekdahl är poet och dramatiker. Hon skriver också libretto till körverk. Hon debuterade i bokform 1994 med Fram på dagen. Hon har efter det släppt åtta diktsamlingar och en barnbok: Vi smular vi härmar en gök. Hon har mottagit flera priser, bla Werner Aspenström-priset och för sin senaste diktsamling som kom 2022 Du är inte full du är fylld, fick hon Gerard Bonniers lyrikpris. Sommaren 2024 är hon tillsammans med Thomas Tidholm aktuell med Hur var det i Söderköping? – en gemensam diktsamling som växt fram under deras brevväxling. En dikt i veckan, varje fredag skrev de till varandra....

Mer om författaren

Thomas Tidholm

Thomas Tidholm (f.1943) är verksam som författare, dramatiker och poet. Han bor sedan 70-talet i Arbrå, Hälsingland. Han debuterade 1966 med Försök att se och har sedan dess publicerat ytterligare ett tjugotal diktsamlingar och lika många pjäser, för både scen, SvT och SR. Han har även skrivit romanen Semester med Sven (1999). Han har dessutom skrivit omkring 30 barnböcker, oftast illustrerade av Anna-Clara Tidholm. Han har mottagit ett flertal priser, bland andra ABF:s litteraturpris år 2001, De Nios Vinterpris år 2003, Werner Aspenström-priset 2016. Han fick Expressens Heffaklump 1987 och Astrid Lindgren-priset 1997 tillsammans med Anna-Clara Tidholm. Våren 2018 släppte...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla