Format: 177x206 mm, Inbunden
Antal sidor: 165
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752806

Mänskligheten

Thomas Tidholm

I mer än femtio år har Thomas Tidholm skrivit folkkära och kritikerhyllade dikter. Mänskligheten är ett fristående verk som bygger vidare på det utforskande av människans förhållande till naturen som påbörjades i Jordlöparens bok från 2020. Nu ligger fokus istället på människan själv, denna gåtfulla varelse som helt nyligen etablerat sig på Jorden och skapat en egen värld.

Mänskligheten är en tankebok där Tidholm i den fria diktens form ömsint betraktar människans historia och märkliga språk, hennes utsatthet och tillkortakommanden.

Recensioner

"Tidholm har en underfundig humor som verkligen gör texterna variationsrika och än mer läsvärda."

 Norrländska Socialdemokraten

"De båda böckerna (Jordlöparens bok och Mänskligheten) är starkt civilisationskritiska men den beska medicinen glider ändå ned tack vare Tidholms speciella humor, som jag tycker mycket om, en underfundig, svart, desperat men ändå godmodig framställningskonst. (...) Thomas Tidholm skriver om vår komplicerade tillvaro på ett okomplicerat sätt. Han äger en alldeles egen röst i den moderna svenska lyriken."

 Norrbottens-Kuriren

"Av förlaget beskrivs den som en tankebok, och de raka tankeleden, uttryckta på Tidholms så typiskt direkta och inkluderande språk gör att bokens tema, eller budskap, till en början framstår som nostalgiskt och närmast banalt. Men sida för sida smyger sig något annat på, en tyngd, ett hårt klappande hjärta, sorg över alla förluster av natur och människor som aldrig någonsin kommer tillbaka. Det är ju så här banalt och så här stort livet är! Tidholm lyckas lågmält och utan bitterhet visa det, och får läsaren att både se och känna tragedin i de klimatförändringar, den artutrotning och den exploatering av hela klotet som pågår, trots att katastrofen drabbar så långsamt. Helhetsbetyg: 5 av 5."

Nina Van Den Brink
BTJ

"Poeten Thomas Tidholm har en stil, eller snarare ett sound (för man tycker sig alltid höra hans röst genom texten), som inte liknar någon annans i svensk poesi. En tolvåring skulle kunna läsa många av dikterna med behållning, liksom en hundraåring. Och om djur kunde läsa skulle de säkerligen uppskatta Mänskligheten."

 Göran Greider
Dala-Demokraten

Thomas Tidholm

Thomas Tidholm (f.1943) är verksam som författare, dramatiker och poet. Han bor sedan 70-talet i Arbrå, Hälsingland. Han debuterade 1966 med Försök att se och har sedan dess publicerat ytterligare ett tjugotal diktsamlingar och lika många pjäser, för både scen, SvT och SR. Han har även skrivit romanen Semester med Sven (1999). Han har dessutom skrivit omkring 30 barnböcker, oftast illustrerade av Anna-Clara Tidholm. Han har mottagit ett flertal priser, bland andra ABF:s litteraturpris år 2001, De Nios Vinterpris år 2003, Werner Aspenström-priset 2016. Han fick Expressens Heffaklump 1987 och Astrid Lindgren-priset 1997 tillsammans med Anna-Clara Tidholm. Våren 2018 släppte...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla