Format: 180x210 mm, Inbunden
Antal sidor: 154
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177751243

Pressbilder

Jordlöparens bok

Thomas Tidholm

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2020!

I Jordlöparens bok undersöker Thomas Tidholm vårt förhållande till naturen men också naturens ambivalenta förhållande till oss. Denna underbara tankebok om konst och natur tar med läsaren på en lika poetisk som förbryllande vandring genom historien och biologin.

»Konsten kan vara en försoningsgåva, en utsträckt hand, ett klarmedel som samlar upp grums. En mystifikation så stor att man kan leva i den, en transponering av det gamla Jaget till något helt annat«, skriver Thomas Tidholm.

Den stora frågan är: Kan vi människor göra något för att glädja myrorna och alla de andra?

”en civilisationskritik som är vass mot mänsklighetens dumheter, men vänlig mot människan. (…) den är ett flöde att färdas med i, ett samtal att mötas i.”
Västebottens-Kuriren, Therese Eriksson

”Naturligtvis faller jag som en fura för den här underbara boken och det starka, solidariska och varma tankegodset som kommer till uttryck i den.”
Värmlands Folkblad, Frida Lindström

”Starkt tankeväckande.”
Norrländska Socialdemokraten

”tonen i texterna är förrädiskt len, hullingarna märks knappt förrän det är för sent. Sen är man gärna fast.”
Dala-Demokraten

”sympatiskt, tankeväckande och spännande. (…) Den känns som en god vän. Stoppa ner den i packningen och dra till skogs.” 
Borås Tidning, Kristian Fredén

”Såhär ser poesi ut när den är öppen för alla.”
Expressen, Daniel Sjölin

”Tidholm har ett sympatiskt tilltal och bjuder in läsarna till en naturvandring som väcker många tankar bortom orden.” 
Söderhamns-Kuriren

”En snillrik ögonöppnare, som ställer sig mitt bland tidens viktigaste frågor. Allt på lika underbar som underfundig tidholmska.(…) Tidholms bok är en av mina personliga svenska läsfavoriter från året. Kul att se den på Augustlistan.”
Ystads Allehanda, Sune Johannesson

”Men, allra gladast blir jag nog om ”Jordlöparens bok” kniper (August)statyetten, denna vackra bok med sina skarpt vemodiga betraktelser över människans förhållande till naturen, där konsten och litteraturen slår en bro mellan dem, och där språket – ofullständigt – lyser vägen: Språket är en ficklampa. Den lyser upp stigen, den irrar på sidan, men lämnar det mesta i mörker.”
Svenska Dagbladet

”En bok som gör sig nödvändig, en bok att tänka med.” 
Gotlands Tidningar, Håkan Anderson

”En smått underbar bok att samtala med, att gruffa med, i all vänskaplighet. Inte minst har Tidholm i sina starkaste stunder en förmåga, inte alldeles olik Wis awa Szymborskas, att påminna oss om vikten av att aldrig sluta förundras. Han lyckas med konststycket att vara svartsynt lakonisk samtidigt som han spärrar upp ett par nyfikna ögon.”
Nordvästra Skånes Tidningar, Ann Lingebrandt

Beställ e-bok

Thomas Tidholm

Thomas Tidholm (f.1943) är verksam som författare, dramatiker och poet. Han bor sedan 70-talet i Arbrå, Hälsingland. Han debuterade 1966 med Försök att se och har sedan dess publicerat ytterligare ett tjugotal diktsamlingar och lika många pjäser, för både scen, SvT och SR. Han har även skrivit romanen Semester med Sven (1999). Han har dessutom skrivit omkring 30 barnböcker, oftast illustrerade av Anna-Clara Tidholm. Han har mottagit ett flertal priser, bland andra ABF:s litteraturpris år 2001, De Nios Vinterpris år 2003, Werner Aspenström-priset 2016. Han fick Expressens Heffaklump 1987 och Astrid Lindgren-priset 1997 tillsammans med Anna-Clara Tidholm. Våren 2018 släppte...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla