Format: 135mmx210mm mm, Övrigt
Antal sidor: 185
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789179458256

Pressbilder

Svekens tid

Jonas Sjöstedt

Sverige har precis bestämt sig för att gå med i Nato. Snart är det val. Och Erdogans skugga vilar över Sverige. Då en svensk person med turkisk bakgrund blir mördad misstänks kurden Azwer Kobane för mordet. Kobane vars namn står på en lista över personer med påstådd PKK-koppling som Turkiet vill få utlämnade för att släppa in Sverige i Nato.

Den svenska regeringen och Säpo gör sitt yttersta för att hålla Erdogan på gott humör och vill snabbt och effektivt avsluta ärendet. Jessika Fast på Stockholmspolisen vill dock att utredningen ska ha sin gång. Framför allt vill hon följa alla spår, speciellt det som pekar ut två andra gärningsmän.

David Lööf, vänsterpartistisk tjänsteman, hamnar i berättelsens centrum då Kobane deltagit i en seminariepanel i Vänsterpartiets regi kort innan Yilmaz mördas. Rädsla uppstår att V ska kopplas till PKK och sänkas i valet. David tar hjälp av sin kurdiska flickvän Evin för att få veta mer om Kobane. Informationen gör att Jessika lyckas få Kobanes häktning hävd. Trots detta lämnas Kobane ut.

David Lööf och Jessika Fast dras allt djupare in i fallet och de inser att krafterna de slåss emot sitter mycket högt upp finns det en ohelig allians mellan turkisk och svensk säkerhetstjänst? Vem försöker mörda David Lööf? Och hur långt är regering och säkerhetstjänst beredda att gå för att dölja sanningen och få in Sverige i Nato?

Svekens tid är en politisk deckare som utspelar sig mitt i vår tid. Det är en roman som undersöker vårt lands politiska toppskikt och vad som händer när säkerhetspolitiken plötsligt kastas om helt. Med djup insikt i toppolitikens alla intriger skriver Jonas Sjöstedt insiktsfullt och kunnigt om dem som drabbas av storpolitikens lögner och maktspel.

Recensioner

"'Svekens tid' är en snabbläst kriminalroman (...). En av de stora behållningarna är känslan av hopplöshet, utsatthet och att inte veta vem man kan lita på, vilket gör att det blir spännande och driver händelserna framåt."

Maria Lindgren
BTJ

"en väldigt uppfriskande upplevelse (...). Boken satte igång tankar om vad som är verkligt och sant och inte - beroende på vems verklighet man går in i så ser sanningen olika ut."

Tidningen Läs

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt är politiker, skribent och författare, född i Göteborg 1964 men sedan många år bosatt i Umeå. Sjöstedt har varit partiledare, riksdagsledamot och EU-parlamentariker. Han har tidigare gett ut fyra kriminalromaner i politisk miljö i Sverige och EU med David Lööf som huvudperson. Svekens tid är den femte fristående delen i serien. I den tidigare utgivningen finns även böcker om politisk historia som Masthugget, Moskva, Madrid, Allt kommer att bli bra, Socialister samt antologin Vänsterns svar på klimatkrisen. Sommaren 2024 är han aktuell med boken Svekens tid.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla