Lasse Berg

Lasse Berg har kallats Sveriges mest optimistiske journalist och i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och Sommarpratare. 60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari.

Våren 2015 kom Vårt inre Afrika, en film- och fotoexpedition Lasse Berg gjorde tillsammans med fotografen Carl Douglas genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår.

Tidigare har han gett ut den prisbelönade boken Gryning över Kalahari : Hur människan blev människa som sålt i nästan 60 000 exemplar och nu även finns översatt till engelska. Därefter följde Skymningssång i Kalahari, som utkom i februari 2011 och nominerades till Augustpriset. I mars 2014 utkom den tredje och avslutande delen i Kalahariserien, Ut ur Kalahari : Drömmen om det goda livet.

2019 släppte han Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa (pocket 2020).

Våren 2024 är han aktuell med Tillsammans – Människan som människans räddning, där han utifrån sina egna unika erfarenheter som rapportör från ett halvsekels vistelser i Asien och Afrika, där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, och sin inblick i krig, tyranners världsbild och massvält, samt i en mänsklighet som fick det allt bättre, försöker förklara samtiden. Lasse Berg vandrar med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner i fotspåren av vår afrikanska uppväxt och ser bilden av vårt ursprung framträda. De enskilda drag i vår medfödda natur som kan bli vår undergång – eller vår räddning. Som kan skapa vågor av folkmord eller leda oss mot en bättre tillvaro.

Han är även aktuell med återutgivningen av sina prisbelönta och omtalade böcker om hur människan blev människa, Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari, som ges ut i danskt band våren 2024.

Lasse Berg tycker allra bäst om att ligga i den afrikanska bushen, titta på stjärnorna och höra hur det prasslar i gräset.

Pressbilder


Vad händer om vår planets framtida överlevnad förutsätter att marknaden sätts ur spel? Denna något hädiska undran har teologen KG Hammar i Jorden vi ärvde - om klimat, konsumtion och livsval, en antologi som ifrågasätter den gränslösa konsumtionen. Här funderar skribenter och konstnärer kring vad vår moderna livsstil egentligen gör med människan och miljön. "Overshoot day", det datum då vi överskrider vår förbrukning av jordens förnyelsebara resurser, inträffar tidigare för varje år. År 2007 var det nästan tre månader kvar av året när vi började leva över våra tillgångar. Och ändå är det som om polletten inte trillat ned. Det räcker inte med att välja mer "miljötrendiga" och "gröna" produkter. Ekvationen med obegränsad tillväxt på en begränsad planet går helt enkelt inte ihop. Men konsumtionskulturen är inte bara ett hot mot vår miljö, den är också ett angrepp på oss själva. Marknadsretoriken formar vårt tänkande och verkar till stor del ha ersatt religionen som gemensam ideologi. Antologins författare vill påminna oss om att vi är mer än projektionsytor för kommersiella budskap, mer än den identitet vi försöker skapa oss själva genom att välja rätt varumärken. För visst måste det finnas alternativ till klimatångest och konsumtionshets! Jorden vi ärvde - om klimat, konsumtion och livsval ges ut i samarbete med Svenska kyrkan. Bland skribenterna finns Erika Dahlén, Jonas Gardell, Ola Wong, Katarina Bjärvall, Lasse Berg och Maria Küchen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla