Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753926

Pressbilder

TillsammansMänniskan som människans räddning

Lasse Berg

Vad kan vi lära oss, inte bara om andra utan om oss själva? Kan den kunskapen betyda något inför framtiden? 

Vi lever i en tid där förtryckarna fått ny kraft. Var det självklart att det skulle gå som det gått? Nej, men det finns svar på vad som lett oss hit. I sin nya bok Tillsammans vill Lasse Berg få oss att se både vår värld och oss själva i ett nytt ljus. Utifrån sina egna unika erfarenheter som rapportör från ett halvsekels vistelser i Asien och Afrika, där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, och sin inblick i krig, tyranners världsbild och massvält, samt i en mänsklighet som fick det allt bättre, försöker han förklara samtiden.  

Vi får följa flygvapenmeteorologen som började rota i klimatförändringarna redan på 70-talet. Hos reformerade människoätare på Nya Guinea börjar Lasse Berg inse hur det här med stormän och deras makt uppstår det som i klimatförändringarnas spår hotar oss alla.  

För trots allt som sker nu måste vi inse att hoppet inför framtiden står att finna i vårt eget inre, det som är vår medfödda natur. Författaren vandrar med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner i fotspåren av vår afrikanska uppväxt och ser bilden av vårt ursprung framträda. De enskilda drag i vår medfödda natur som kan bli vår undergång eller vår räddning. Som kan skapa vågor av folkmord eller leda oss mot en bättre tillvaro.  

Recensioner

"Boken vänder sig till en bred grupp läsare som reflekterar över samtiden, vilka vi människor är och vart vi tillsammans är på väg. Det är en oerhört stark, läsvärd och mångfacetterad bok."

 Mats K.G. Johansson
BTJ

"Det är en rik bok Lasse Berg skrivit, en världsresenärs testamente om man så vill. De vidder i tid och rum han överblickar är imponerande, och man hinner hisna många gånger inför kontrasterna mellan svärta och ljus i de samhällen han besökt. (...) Hoppet, och Lasse Berg, är de sista som överger oss."

Lars Linder
Dagens Nyheter

"Om någon utomjording landade på jorden och fick träffa en enda människa, hade jag röstat på Lasse Berg. (...) Det blir en intressant berättelse. Rik, och pekande åt många håll"

Jonas Gren
Göteborgs-Posten

"I en text som är delvis sjävbiografisk, delvis en jakt på det ursprungligt mänskliga, kryssar sig Berg fram mellan olika världsdelar och personliga erfarenheter. Hans resor till fjärran platser och möten med främmande folkslag bär många gemensamma drag med gamla upptäcktsresandes skildringar och är både njutbar och rafflande läsning."

Patrik Lindenfors
Respons

"Det har bara hänt mig två gånger. Att direkt när jag vaknar fullkomligt rusar jag mot brevlådan för att sätta mig med Dagens nyheter. Båda gångerna var det när jag läste Lasse Bergs reportageserie om försoningsprocessen efter folkmordet i Rwanda. (...) Han skriver på ett sätt som drar in dig. Du är där, lär dig, funderar. (...) Knivskarp, som alltid!"

Rebecka Bohlin
ETC

"Lasse Bergs böcker är omöjliga att läsa tyst. När jag sitter med hans senaste bok Tillsammans måste jag hela tiden avbryta mig för att berätta spännande fakta för min man. (...) Det som gör den här boken till en fröjd att läsa är författarens förmåga att förena de personliga berättelserna med vetenskapliga fakta. Hans nyfikenhet är drivkraften."

Oline Stig
Tidningen Vi

"Det är som vanligt en väldigt fin kombination av perspektiv på mänskligheten, kontakt med människans afrikanska ursprung, beskrivningar av vår obändiga förmåga och kapacitet, som kan användas till både att göra gott och ont, liksom de mänskliga drag som är våra att vårda, förstärka eller tämja."

 Tove Lifvendahl
Svenska dagbladet

"...en häpnadsväckande bok. (...) Jag kan verkligen rekommendera den här boken."

Göran Greider

Lasse Berg

Lasse Berg har kallats Sveriges mest optimistiske journalist och i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och Sommarpratare. 60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari. Våren 2015 kom Vårt inre Afrika, en film- och fotoexpedition Lasse Berg gjorde tillsammans med fotografen Carl Douglas genom Afrika i den mänskliga evolutionens...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla