Format: 112x180 mm, Pocket
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379970

Amineh – inte större än en kalasjnikovFrån peshmerga till riksdagsledamot

Amineh Kakabaveh, Johan Ohlson

Amineh, inte större än en Kalasjnikov är Amineh Kakabavehs häpnadsväckande livsberättelse. För journalisten och författaren Johan Ohlson har hon berättat om sitt liv från barndomens fattigdom i Iran till de senaste årens feministiska, progressiva kamp med Vänsterpartiet.

Vid 13 års ålder lämnade Amineh sin analfabetiska familj i den kurdiska delen av Iran för att ansluta sig till peshmerga Komala och kampen för kurdernas rättigheter, demokrati och allas lika värde.

I fem år var hon en del av peshmergagerillan innan hon återigen gav sig av flyende undan dödshot. Efter ungefär ett år på flykt i Turkiet hon kom till Sverige som kvotflykting 1992. Här utbildade hon sig till socionom, tog en master i socialt arbete och filosofi och är idag tredjenamn på Vänsterpartiets riksdagslista.

Amineh kämpar hårt för tonårsflickors rätt att slippa våld, patriarkala strukturer och hedersförtryck, en kamp som hon har fått utföra i opposition mot ett oförstående svenskt samhälle men också i opposition med ledningen i sitt eget parti.
Amineh, inte större än en kalasjnikov är en gripande och näst intill ofattbar historia om överlevnad, strid och kamp men också om möten, förståelse och kärlek.

Beställ e-bok

Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh är internationalisten och feministen som vill vara en röst för de som inte hörs. Hon har tidigare arbetat som socialarbetare och är numera riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Hon är också grundare till föreningen Varken hora eller kuvad. Hösten 2016 släpps Amineh Kakabavehs självbiografi, som skrivits i samarbete med journalisten Johan Ohlson: Amineh – inte större än en Kalasjnikov.

Mer om författaren

Johan Ohlson

Johan Ohlson är journalist, tv-redaktör, manusförfattare och medial multikreatör. Förutom artiklar i de flesta stora svenska tidningar har Johan Ohlson bland annat skrivit humor för Parlamentet i tv och två böcker om drömtolkning.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla