Format: 160x228 mm, Inbunden
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754008

Pressbilder

Fisken i skynEn berättelse om kärlek, konst och sprucket porslin

Torsten Jurell

Fisken i skyn är inte bara en roman. Det är en konstroman med ett rikt bildinnehåll, ett sinnligt bild-poem och en fiktiv tankeväxling mellan konstnären och hans kinesiska kurator i Berlin, där läsaren anar andra relationer än enbart konstnärliga. Romantexten ihop med Jurells bilder, ger läsaren en lustfylld inblick i en mångtusenåriga kinesisk mytologi, men framför allt en vardagsbild från dagens Kina ur ett unikt och ovanligt perspektiv. 

– Du är ju nästan död, skrattar assistent rått när hon under ett utställningsprojekt i den kinesiska keramikstaden Jingdezhen förhör sig om den aningslösa konstnärensålder.  

Lika lite som han vet om keramik, lika lite vet han om den unga kvinna som han en stormigeftermiddag blir blixtförälskad i. ”Bye-bye” är ett av de två ord av engelska hon behärskar, konstnären kan knappast fler på mandarin.De förlitar sig på telefonens översättarapp, som både skapar möjligheter och katastrofer. Men i konst och kärlek gäller det att våga – även när förutsättningarna förefaller omöjliga. I Kina säger de: Ju djupare kärlek, desto djupare smärta …

Fisken i skyn är en visuellt vacker berättelse som förstärks genom att Donald Boström, en av Sveriges främsta formgivare, ger konstromanen en utformning som gör boken till något att inte bara läsa, utan bläddra i och betrakta som en bildberättelse i sig.

Torsten Jurell

Torsten Jurell (f. 1951 i Mölnlycke utanför Göteborg), är en multimediakonstnär baserad i Stockholm och Kina, där han har en permanent ateljé i Jingdezhen. Jurell har en rik utställningsverksamhet i Europa, USA och Asien och representerad i viktiga museisamlingar i Frankrike, Tyskland, Kina och Sverige. Hans konst har visats i separatutställningar i Kulturhuset, Östasiatiska museet, Dansmuseet och Röhsska museet. Våren och sommaren 2024 visar Hallwyllska museet en omfattande utställning med Jurells keramiska skulpturer. 15 böcker med Jurells konst har givits ut. Med ”Fisken i skyn” debuterar Torsten Jurell som skönlitterär författare våren 2024.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla