Översättare: Nils Wadström
Format: 141x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 181
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753803

Pressbilder

Alla dina skingrade barn

Beata Umubyeyi Mairesse

Det är timmen då friden vågar sig ut. Mördarna är utmattade efter dagens hårda arbete och går hem för att tvätta fötterna och vila. Vi låter våra hjärtan slumra till en stund och väntar på att mörkret ska falla, så att vi kan gå ut i jorden och krafsa efter en jamsrot, en vattenpöl att lapa ur. Hundarna som sprungit där ute hela dagen börjar dåsa till, de är tröga och bukstinna efter ett skrovmål människokött de sent ska glömma. Snart kommer de att bli förvildade, till och med börja bita i kött som lever och rör sig, för de har märkt att det inte längre finns några gränser mellan djur och människa.

Immaculata, Blanche och Stokely, tre generationer i samma familj som alla på var sitt sätt försöker förhålla sig till hur massakern i Rwanda påverkat dem. Modern, Immaculata, överlever genom att gömma sig i källaren på sin hutugrannes bokhandel i Butare. Hennes son, Bosco, går med i exilrebellarmén, medan hennes tonårsdotter, Blanche, flyr till Frankrike där hon så småningom bosätter sig i Bordeaux och får sonen Stokely.

Nu är Blanche runt 40 år och bestämmer sig för att återvända till Rwanda.  Men när hon återförenas med modern öppnas gamla sår. Tjugoåriga Stokely däremot är fast mellan två länder och försöker förstå var han kommer ifrån och var han hör hemma i en värld där alla band tycks ohjälpligt söndertrasade. Går det att över lands-, språk- och generationsgränser reparera relationerna som slogs sönder av massakern?

 

Beata Umubyeyi Mairesse föddes i Butare, Rwanda 1979. Hon överlevde folkmordet på tutsierna som startade 7 april 1994 och ödelade landet på 100 dagar, och flydde samma år till Frankrike. Hon är nu verksam som prisad novellist och poet. I samband med att det i år, 2024, är 30 år sedan folkmordet inleddes ger vi nu ut Alla dina skingrade barn, Beata Umubyeyi Mairesses debutroman i vilken hon på lyrisk prosa skicklig flätar samman olika kulturella traditioner och visar på sorgen i spåren av folkmordet. Idag räknas hon som en framstående röst inom samtida afrikansk litteratur och Alla dina skingrade barn har hyllats och har belönats med flera priser, som Prix des cinq continents de la francophonie och Prix des racines et des mots.

Recensioner

"Romanen är en gripande meditation över våldet som skar sönder så många liv. (...) Mairesse's lyriska prosa (...) är förtrollande. Hon skapar vackra meningar för att förmedla känslor eller stämningar.  (...) Mairesse's skickliga sammanvävning av kulturella traditioner är en del av romanens kraft"   "

The Guardian 

"Genom hela sin magnifika debutroman, tämjer Beata Umubyeyi Mairesse smidigt spöken och tystnader."

LE MONDE DES LIVRES  

"Vävd med ett sökt språk, rikt på bildspråk, markerar denna debutroman födelsen av en stark röst inom 'afropolitansk' litteratur."

LA VIE

"Denna underbara roman, som drivs av sina hjältars mod, är ett bevis på litteraturens kraft att så frön för en hoppfull och motståndskraftig framtid."

ELLE  

Beata Umubyeyi Mairesse

Beata Umubyeyi Mairesse föddes i Butare, Rwanda 1979. Hon överlevde folkmordet på tutsierna som ödelade landet på 100 dagar och flyttade 1994 till Frankrike för att studera statsvetenskap och jobba för humanitära ändamål. Hon är nu verksam som prisad novellist och poet. Alla dina skingrade barn (Autrement, 2019) är hennes debutroman i vilken hon på lyrisk prosa skicklig flätar samman olika kulturella traditioner och visar på sorgen i spåren av folkmordet. Hon räknas som en av de framstående rösterna inom samtida afrikansk litteratur.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla