Salt En världshistoria
Mark Kurlansky

Salt är den enda sten som människan äter. Saltet är både nödvändighet och lyx och har genom historien varit det viktigaste konserveringsmedlet för olika födoämnen. Därför blev det också en av mänsklighetens mest eftersökta varor. Inkomster från salthandel har möjliggjort flera av historiens största byggnadsprojekt, som t.ex. kinesiska muren. Saltet har tidvis ansetts så värdefullt att det tjänat som valuta.

Mark Kurlansky har satt den kaxiga undertiteln »En världshistoria« på sin bok. Han övertygar oss snabbt om att den verkligen gör skäl för beteckningen. Salt är en oerhört bred, faktaspäckad och samtidigt färgrik historisk exposé, full av överraskande exempel och underhållande anekdoter.

Författaren rör sig obehindrat över alla världsdelar och hamnar också i Sverige där han bl.a. avslöjar surströmmingens hemlighet. Han berättar också om sådana för resten av världen obegripliga födoämnen och njutningsmedel som saltlakrits, kaviar (den svenska varianten) och snus.

Boken är rikt illustrerad med svart-vita bilder.Salt har en egen hemsida: www.saltbook.com.»Kurlanskys svindlande nya bok Salt innehåller mängder av uppenbarelser. Detta är sannerligen världshistoria sedd genom vita kristaller.«

New York Times Book Review

FÖRFATTAREN: Mark Kurlansky har tidigare bl.a. skrivit den nydanande och kultförklarade boken Torsk. Han är bosatt i New York.


Författare:  Mark Kurlansky Titel: Salt En världshistoria Översättare: Margareta Eklöf Format: 154x220 mm Inbunden Antal sidor: 383 Utgivningsår: 2003 ISBN: 9789173248853


Av samma författare


Sidan använder cookies. Läs mer.