Format: 160mmx232mm mm, Övrigt
Antal sidor: 280
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170374937

Finns även som:
Övrigt, ISBN: 9789179457082Övrigt, ISBN: 9789174410211

Döden i grytanOm vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så? Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas. Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar. Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna den sanna matupplevelsen! Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare.

Beställ e-bok

Henrik Ennart

Henrik Ennart har etablerat sig som en av landets främsta journalister när det gäller mat och hälsa. Han har tjugofem års erfarenhet dels som nyhetsreporter, dels som chef på Svenska Dagbladet. De senaste åren har han skrivit ett flertal uppmärksammade reportage som granskat livsmedelsindustrin. De hälsofarliga transfetterna, den utbredda vanvården av djur, matens stora klimatpåverkan och den offentliga matens många problem är några av de ämnen han tidigt lyft fram. Henrik Ennart har tillsammans med Mats-Eric Nilsson skrivit boken Döden i grytan - om vår rädsla för riktig mat, som utkom i augusti 2010 (i pocket augusti 2011). 2013 utkom...

Mer om författaren

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson öppnade hundratusentals svenskars ögon med bästsäljaren Den hemlige kocken som avslöjade det utbredda matfusket och fick oss att börja läsa det finstilta på förpackningarna. Sedan debuten 2007 har han gett ut åtta böcker, bland annat Måltidens magi. Han var under många år nyhetsjournalist på Svenska Dagbladet och därefter chefredaktör för matmagasinet Hunger. Han är en eftersökt föreläsare i hela Norden och har mottagit rader av priser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris och Sveriges Konsumenters Blåslampan. Hans kritikerrosade bok Château vadå – Det okända fusket med ditt vin är vinnare av Guldspaden 2019 och är en gedigen undersökning av vinbranschens...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla