Format: , Övrigt
Utgivningsår: 2025
ISBN: 9789177754428

Herrens år 1403

Dick Harrison

Det är tidig vinter i Herrens år 1403 och den länge befarade invasionen har kommit: drottning Margaretas svenska och danska trupper har erövrat Gotland och håller på att innesluta Visby. Tyska ordens riddare och knektar är numerärt underlägsna, och även Thierry av Liège, deras spårhund och brottsbekämpare, måste ansluta sig till krigarnas led. 

Men så händer något. Efter en skärmytsling utanför stadsmuren påträffas fader Joachim Hofer död mitt bland de fallna soldaterna. Prästen, som anlänt till ön tidigare under året, var en av Gotlands mest hatade män, eftersom han var ansvarig för skatteuppbörd. Undersökningen av liket visar att han måste ha dött innan striden utkämpades och sedan lagts på platsen i lönndom. Någon har utnyttjat kriget till att försöka dölja ett mord. Och det är bara början: snart röjs ännu fler människor ur vägen i krigets skugga, samtidigt som drottningens män går till storms mot Visby, till råga på allt på självaste julafton. 

Vem ligger bakom den plötsliga mordvågen? Det saknas sannerligen inte misstänkta att välja mellan, och det finns gott om möjliga motiv. Thierry inser att han har kort tid på sig att lösa mysteriet innan kriget stänger portarna för alla vidare spaningar – eller tills han själv blir ett av mördarens offer. 

Dick Harrison

Dick Harrison är professor i historia i Lund och en av Sveriges främsta historiska författare. Han har gett ut över 40 böcker och bland annat vunnit Augustpriset i fackboksklassen för Stora döden (2000), utgiven av Ordfront förlag. 2007 kom hans första historiska roman, Ofärd, som följdes av två uppföljare och 2020 kom han ut med Herrens år 1398 en ny historisk romanserie, om Thierry av Liège. Under 2022 kom fackboken Imperiernas fall, som tar ett helhetsgrepp på imperier från det mesopotamiska Akkad till USA under Trump och Biden. Hur har imperier konstruerats och vidmakthållits, vilka brister har frambesvurit deras fall...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla