Dick Harrison

Dick Harrison är professor i historia i Lund och en av Sveriges främsta historiska författare. Han har gett ut över 40 böcker och bland annat vunnit Augustpriset i fackboksklassen för Stora döden (2000), utgiven av Ordfront förlag.

2007 kom hans första historiska roman, Ofärd, som följdes av två uppföljare och 2020 kom han ut med Herrens år 1398 en ny historisk romanserie, om Thierry av Liège.

Under 2022 kom fackboken Imperiernas fall, som tar ett helhetsgrepp på imperier från det mesopotamiska Akkad till USA under Trump och Biden. Hur har imperier konstruerats och vidmakthållits, vilka brister har frambesvurit deras fall och hur har makten utvecklats och konfronterat kriser?

2023 var han dubbelt aktuell med Herrens år 1401 och Fienden. I Fienden, en ytterst aktuell historiebok, spårar han Sveriges relation till Ryssland tillbaka till vikingatiden. För ett drygt millennium sedan var banden mellan våra länder nära och goda men relationen har senare definierats som arvfiendskap.

2024 möter vi återigen Thierry av Liège i Herrens år 1402 – en fängslande pusseldeckare och en levande skildring av medeltidens maktspel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla