Pris för frihet och människovärde

Helene Rådberg tilldelas 2024 års Ivar Lo-pris

5 december 2023

Stort grattis till poeten och författaren Helene Rådberg som 2024 tilldelas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris! Hon tilldelas detta pris för hennes synliggörande av kvinnors kamp för frihet och människovärde.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari och den fina motiveringen lyder:
Helene Rådberg har genom sina dikter och romaner synliggjort anställda inom vård och omsorg, arbetande kvinnors utsatthet, men också deras frihetslängtan och vilja till motstånd. Hennes senaste roman Kvinnorörelse (2022) ger röst åt arbetarkvinnorna som bar upp frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen. Det är en berättelse om hur Sverige demokratiseras underifrån, av människor som arbetar hårt, läser, studerar och står upp för det som de tror på. För rätten att få tala utan att bli avbruten. För frihet och människovärde. I dragiga kåkar i stadens fattigaste kvarter brinner en läslampa som ger hopp om en bättre framtid.

Helene Rådberg är född 1950 i Sandviken och debuterade 1998 med Mellan henne och jag. Sedan dess har hon gett ytterligare fyra diktsamlingar varav Politiken (2018) är den senaste. I slutet av 2019 kom hennes första roman, Mammajournalerna, och under hösten 2022 romanen Kvinnorörelse.

Läs hela LO:s pressmeddelande om tillkännagivandet här och läs mer om Ivar Lo-priset här.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla