Format: 140mmx195mm mm, Övrigt
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752790

Finns även som:
Övrigt, ISBN: 9789179451431

Kvinnorörelse

Helene Rådberg

Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en ny rörelse som för första gången låter kvinnor predika, och blir snart en av de första kvinnliga officerarna som utbildas på Krigsskolan i Stockholm. I rasande takt rör hon sig sedan vidare som Kapten genom Sverige med order om att öppna nya kårer. Men det tar slut 1893 när Hilda hotas av fängelse för att armén överträtt mötesförbudet. Trött lämnar hon Frälsningsarmén och gifter sig, föder barn och bosätter sig i Gävle, arbetarstaden som sjuder av klasskonflikter. Där bildas Gävle kvinnoklubb, en av de första socialdemokratiska i Sverige, och Hilda blir snabbt en aktiv medlem.

I romanen Kvinnorörelse skildrar Rådberg genom sin mormorsmors levnadshistoria hur kvinnor kring förra sekelskiftet kämpade för kunskap och lika villkor.

Bokcirkelfrågor

Recensioner

"Det är oerhört skickligt skrivet. Boken upprättar, utan sentimentalitet, ett äreminne över de som en gång banade väg för demokrati och jämställdhet. Kvinnorörelse ger också en viktig påminnelse om att demokrati alltid behöver vårdas."

Ann Öhrberg
BTJ

"ett vackert tidsdokument (...). Det blir en påminnelse om de många kamper som förts för att bygga upp det vi idag tar för givet." Gefle Dagblad, Li Oskarson Kindstrand"...en roman som borde ha chans att bli nominerad till nästa års Augustpris"

Bodil Juggas
."Arbetarbladet

"urstark och fint avvägd (...). Kapitelsluten är ren perfektion, och ofta små berättelser i sig"

Aftonbladet

"Helene Rådberg tecknar i den nya romanen en skarp och levande bild av det förra sekelskiftets tidsanda där skarpa klasskillnader präglar tillvaron. Med kraft och berättarlust skriver hon skickligt fram Hilda Andersson ur historien. Författarens följsamma och kunniga berättarröst drar efter bara några rader in mig i berättelsen, så att jag nästan hör hur vattnet brusar fram under spångarna mellan fabrikerna, känner den syrefattiga luften i de fullpackade möteslokalerna. Det är en viktig del av historien som Rådberg skildrar ur arbetarnas, och framför allt kvinnornas, perspektiv. (..) Det är både en upplysande och njutningsfull läsupplevelse. Med dokumentära drag och vackert, levande språk binder författaren samman kvinnornas historia, sträcker sig en aning bakåt mot generationerna före men pekar framför allt framåt mot den nya tiden och det som skulle komma att förändra allt för kvinnorna. ( ) Med Kvinnorörelse lyfter Helene Rådberg kvinnokollektivens betydelse på ett sätt som, vågar jag påstå, ingen gjort före henne. Men vad viktigare är; hon lämnar ett mäktigt och fundamentalt bidrag till kvinnors historieskrivning. Rådberg har redan en meriterande ställning i den moderna arbetarlitteraturen. Med Kvinnorörelse befäster hon den."

Lena De Veen
Dala-Demokraten

Helene Rådberg

Helene Rådberg är verksam som författare och poet. Hon bor i Stockholm och arbetar även som lärare. Hon debuterade 1998 med Mellan henne och jag och har sedan dess gett ut ytterligar tre diktsamlingar Hämtar mitt landskap hem (2000), En sorts mamma kallad (2006) och Det gula rummets små terapistycken (2008) på Wahlström & Widstrand. År 2013 mottog hon tillsammans med Anna Jörgensdotter och Carolina Thorell Stig Sjödinpriset för boken Livfjädrar : Kvinnornas Sandviken (2012). 2016 mottog hon Jan Fridegård-priset med motiveringen: Helene Rådberg får priset för hur hon genom språklig lekfullhet skildrar ett samhälle med sociala brister. Oavsett om...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla