Dorthe Nors

Dorthe Nors debuterade 2001 och har gett ut flera romaner och novellsamlingar i Danmark. Hon slog igenom stort runt om i världen med novellsamlingen Kantslag. Flera av novellerna har publicerats i internationella tidningar och hon är den första danska författaren som publicerats i The New Yorker. Recensionerna i Danmark och USA har varit överväldigande – hon älskas av alla från Oprah till New York Times till Vogue till Publishers Weekly. I september 2014 tilldelades hon det prestigefyllda P. O. Enquists pris.
2015 släpptes en samlingsvolym med novellerna Kantslag och Minna söker en övningslokal på svenska.
Hösten 2016 släpptes romanen Blicken, pilen, filen på svenska och även den hyllades av kritikerna och boken blev shortlisted till Man Booker International Prize 2017.

Våren 2020 släpptes novellsamlingen Karta över Kanada på Ordfront förlag och under våren 2023 är hon aktuell med En linje i världen. Detta är hennes första fackbok och den har precis som hennes tidigare böcker fått strålande recensioner.

Pressbilder


"En alltigenom njutbar bok" Andrea Lundgren, GP

I ett år reser den danska författaren Dorthe Nors längs Nordsjökusten - från Skagen vid Jyllands norra spets till öarna i Vadehavet. Hon möter människorna som bor där, tar del av platsernas historia samtidigt som hon reflekterar över sin egen bakgrund, sina förfäders band till området och sitt beslut att lämna Köpenhamn. 

I fjorton essäer berättar Nors bland annat om miljöaktivisten som motsatte sig i en kemisk fabrik på 1950-talet, de lugna fiskebyarna kända av surfare på 70-talet som Cold Hawaii - om tillfällen där naturen hävdar sin makt över mänskliga försök att kontrollera den. 

Dorthe Nors djupa personliga engagemang i detta unika landskap lyfter berättelsen till något universellt som berör oss alla och som ytterst handlar om civilisation, tillhörighet och förändring.

"En behaglig läsupplevelse", Kristina Lindquist, DN

"Det är en mycket vacker bok i stålgrått, sand och guld. Prosan är också påfallande behaglig. Nors har en förkärlek för dramatiska formuleringar ( varje gång jag ser [vågorna] påminns jag om kärleken ) men övergödslar inte. En alltigenom njutbar bok (man vill fara dit!)" Andrea Lundgren, GP

" ...fullkomligt ljuvlig läsning och jag drabbades av en stark lust att resa till Jyllands västkust.[...] Härlig läsning som rekommenderas till alla!" Anna Johansson, ochdagarnagar.se 

"En linje i världen är hennes [Nors] första fackbok, en samling essäer och/eller natur- och kulturhistoriska betraktelser förtjänstfullt översatta till svenska av Ninni Holmqvist. Den "linje" som nämns i boktiteln är Nordsjökusten, från Skagen i norr till de holländska Vadeöarna i söder. Betraktelserna är kunskapstäta, välskrivna och personliga. (...) Det är en glädje att lära känna denna kust i sällskap med Dorthe Nors." BTJ, Bo Gentili

"Närheten till människorna och kustlinjen tar sig många uttryck. Den ömsesidigt visade omsorgen mellan föräldrarna och henne är fin läsning. Jag tycker om texternas blandning av trivsamhet och vässad analys - att Nors inte nödvändigtvis vill stryka alla medhårs. Volymen i sig är vacker både utanpå och inuti." Dagens bok, Lena Nöjd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla