Översättare: Ninni Holmqvist
Illustratör: Parkins - Signe
Format: 132x183 mm, Kartonnage
Antal sidor: 203
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177752141

Finns även som:
Kartonnage, ISBN: 9789179457921

En linje i världenEtt år på Nordsjökusten

Dorthe Nors

I ett år reser den danska författaren Dorthe Nors längs Nordsjökusten – från Skagen vid Jyllands norra spets till öarna i Vadehavet. Hon möter människorna som bor där, tar del av platsernas historia samtidigt som hon reflekterar över sin egen bakgrund, sina förfäders band till området och sitt beslut att lämna Köpenhamn. 

I fjorton essäer berättar Nors bland annat om miljöaktivisten som motsatte sig i en kemisk fabrik på 1950-talet, de lugna fiskebyarna kända av surfare på 70-talet som Cold Hawaii – om tillfällen där naturen hävdar sin makt över mänskliga försök att kontrollera den. 

Dorthe Nors djupa personliga engagemang i detta unika landskap lyfter berättelsen till något universellt som berör oss alla och som ytterst handlar om civilisation, tillhörighet och förändring. 

Recensioner

"En linje i världen är hennes [Nors] första fackbok, en samling essäer och/eller natur- och kulturhistoriska betraktelser förtjänstfullt översatta till svenska av Ninni Holmqvist. Den "linje" som nämns i boktiteln är Nordsjökusten, från Skagen i norr till de holländska Vadeöarna i söder. Betraktelserna är kunskapstäta, välskrivna och personliga. (...) Det är en glädje att lära känna denna kust i sällskap med Dorthe Nors."

 Bo Gentili
BTJ

Dorthe Nors

Dorthe Nors debuterade 2001 och har gett ut flera romaner och novellsamlingar i Danmark. Hon slog igenom stort runt om i världen med novellsamlingen Kantslag. Flera av novellerna har publicerats i internationella tidningar och hon är den första danska författaren som publicerats i The New Yorker. Recensionerna i Danmark och USA har varit överväldigande – hon älskas av alla från Oprah till New York Times till Vogue till Publishers Weekly. I september 2014 tilldelades hon det prestigefyllda P. O. Enquists pris. 2015 släpptes en samlingsvolym med novellerna Kantslag och Minna söker en övningslokal på svenska. Hösten 2016 släpptes romanen Blicken,...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla