Översättare: Lars Andersson
Format: 141mmx215mm mm, Övrigt
Antal sidor: 117
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751649

Finns även som:
Övrigt, ISBN: 9789179450427

Tredje, och sista, romanen om Bjørn Hansen

Dag Solstad

Dag Solstad är tillbaka, bättre än någonsin och det är även hans älskade antihjälte, den före detta stadskamrern i Kongsberg, Bjørn Hansen. Bjørn Hansen, 77 år, har för länge sedan sonat sitt straff för bedrägeri efter att han låtsats vara förlamad. Nu lever han ett isolerat liv i Oslo som en dödsmärkt man, omgiven av sina böcker. Men en dag knackar hans svärdotter på dörren och meddelar att Bjørn Hansens sonson Wiggo, som han aldrig träffat, nu ska börja studera litteratur i Oslo och flytta in hos sin farfar.

Tredje, och sista, romanen om Bjørn Hansen har fått strålande recensioner i Norge och trilogin har betecknats som Dag Solstads viktigaste verk. Ordfront gav ut de tidigare Elfte romanen, artonde boken och 17:e romanen i en dubbelutgåva 2012.

Beställ e-bok

Recensioner

"det upprepas ju ständigt att i riktigt god litteratur görs läsaren till medskapare. Ingen annanstans blir hen det i så hög grad som i Solstads till synes enkla romaner med ett minimum av dramaturgi och som går att läsa i en sittning eller två. Björn Hansen är alls inte ett tomt skal att fylla, men tolkningarna av hans liv och förehavanden styrs av läsarens egna erfarenheter, tankar och samhällssyn. Om någon romanfigur öppnar upp för samtal och diskussioner över krogbord och bokklubbsträffar så är det Björn Hansen. Man blir aldrig klar med honom. Vågar vi hoppas på att få höra Dag Solstads namn en torsdag i oktober nästa år?"

Torbjörn Flygt
Sydsvenskan

"Ett drag som utmärker Solstads romaner är att stort och smått behandlas på samma sätt. (...) Medan de flesta romaner idag tecknar en viss individs medvetande i tron att det är särskilt intressant, är det som om Solstad säger att individen inte är intressantare än något annat. Det är ganska befriande. Även om Solstads huvudpersoner som Bj. Hansen är särlingar med en fri vilja, så framstår de också alltid som effekter av större krafter."

Sven Anders Johansson
Aftonbladet

"Allt detta berättas på en melodiös prosa som välver sig fram. De långa meningarna är uppdelade i bisatser, som ett musikstycke med omtagningar. (...) Ju mer jag läser om Bjørn Hansen, desto starkare känner jag den högst förbjudna önskan att bli honom, i varje fall lite grann. Och seriöst, vem har inte klantat till det ibland? Många av oss har nog en Bjørn Hansen inuti, vilket gör oss mänskliga. Det är kanske även därför som Solstads prosa fångar, lever om och berör på djupet."

Cecilia Hansson
Svenska Dagbladet

"Och det märkvärdiga med Solstad ligger just i hur han förenar det universella (längtan efter mening och samhörighet) med det partikulära (i efterkrigstidens norska medelklass)."

Rebecka Kärde
Dagens Nyheter

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord , Norge) debuterade 1965 med novellsamlingen Spiraler och har sedan dess varit en av Nordens ledande samtida författare. Han har gett ut en lång rad romaner, noveller, skådespel och artikelsamlingar samt sex böcker om fotbolls-VM mellan 1982 och 2014 tillsammans med Jon Michelet. Tre gånger har han blivit belönad med det norska Kritikerpriset och år 1989 mottog han Nordiska rådets litteraturpris för Roman 1987. 2006 tilldelades han Bragepriset för romanen Armand V och han har dessutom mottagit bl. a. Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendal-prisen och Brages hederspris. Solstads böcker har utkommit på 22...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla