Översättare: Lars Andersson
Format: 141x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 182
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753438

Pressbilder

Genans & värdighet

Dag Solstad

En av Dag Solstads främsta romaner i efterlängtad nyutgåva!   

Elias Rukla är en lätt alkoholiserad gymnasielärare i femtioårsåldern. När boken börjar håller han en engagerad föreläsning om Ibsens Vildanden för sin klass. För Rukla är detta en pjäs som ställer livsavgörande aktuella och existentiella frågor. Men från klassen hörs bara en tung suck. Ibsen, vem bryr sig? När lektionen är slut konstaterar Rukla resignerat men utan överraskning att han talat för döva öron. 

När han ska gå hem och försöker fälla upp sitt paraply ute i regnet på skolgården misslyckas det totalt. Då brister allt för Rukla. Han slår sönder paraplyet, vrålar mot de omkringstående och öser grova invektiv och könsord över en elev. 

Rukla faller. Som han själv ser det är yrkeskarriären över. Eftersom han inte har någon framtid kan han nu bara se tillbaka och han försöker värdera sitt tidigare liv.

Genans och värdighet är en av Dag Solstads främsta romaner. Den rymmer ett oförglömligt personporträtt, men också en diagnos av ett samhälle så präglat av likgiltighet och individualism att det gemensamma samtalet blivit meningslöst och kulturen en tom fras.

Recensioner

"Den är helt otrolig."

Liv Strömquist
Stormens utveckling

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord , Norge) debuterade 1965 med novellsamlingen Spiraler och har sedan dess varit en av Nordens ledande samtida författare. Han har gett ut en lång rad romaner, noveller, skådespel och artikelsamlingar samt sex böcker om fotbolls-VM mellan 1982 och 2014 tillsammans med Jon Michelet. Tre gånger har han blivit belönad med det norska Kritikerpriset och år 1989 mottog han Nordiska rådets litteraturpris för Roman 1987. 2006 tilldelades han Bragepriset för romanen Armand V och han har dessutom mottagit bl. a. Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendal-prisen och Brages hederspris. Solstads böcker har utkommit på 22...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla