Format: x mm, Epub
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789179451837

Elfte romanen, artonde boken och 17E romanen

Dag Solstad

Två av Dag Solstads viktigaste romaner, Elfte romanen, artonde boken och 17:e romanen, i en samlingsutgåva.

Om Elfte romanen, artonde boken:

En morgon i slutet av augusti står Björn Hansen på Kongsbergs tågstation och väntar på sin son. Han har fyllt femtio och det är fyra år sedan han lämnade Turid Lammers, den kvinna som en gång i tiden var anledningen till att han övergav fru och son och flyttade till Kongsberg. Men mötet med sonen lyckas inte fylla Björn Hansens tillvaro med det innehåll som han längtar efter, och i protest mot livet tänker han ut en plan för att verkställa sitt stora NEJ.

Elfte romanen, artonde boken utkom 1997. Det är en djupt existentiell roman och räknas som en av Dag Solstads allra viktigaste.

"helt enkelt en rent mästerlig roman." Arbetet

"Briljant och subtilt!" Independent

Om 17:e romanen:

Björn Hansen är nu nybliven pensionär och har avtjänat ett par år i fängelse för försäkringsbedrägeri. Han har gått under jorden så gott det går och driver en liten firma som huvudsakligen importerar konserver från Asien. Men så en dag bestämmer han sig för att ta kontakt med sonen, som han inte har sett på över femton år. Peter, som har utbildat sig till optiker och numera bor i Bo i Telemark, med fru och son, bjuder in honom över ett veckoslut.

17:e romanen är den detaljerade skildringen av detta besök. Björn Hansen känner sig inte direkt önskad, vare sig till denna berättelse eller till de händelser som utgör grunden för den och som han fortfarande är huvudperson i, i hög grad mot sin vilja.

"En storartad roman." Aftenposten

"Dag Solstad lyckas än en gång skriva fram en speciell människa och en meningsfull tematik ett nytt viktigt verk i Dag Solstads författarskap." Vårt Land

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord , Norge) debuterade 1965 med novellsamlingen Spiraler och har sedan dess varit en av Nordens ledande samtida författare. Han har gett ut en lång rad romaner, noveller, skådespel och artikelsamlingar samt sex böcker om fotbolls-VM mellan 1982 och 2014 tillsammans med Jon Michelet. Tre gånger har han blivit belönad med det norska Kritikerpriset och år 1989 mottog han Nordiska rådets litteraturpris för Roman 1987. 2006 tilldelades han Bragepriset för romanen Armand V och han har dessutom mottagit bl. a. Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendal-prisen och Brages hederspris. Solstads böcker har utkommit på 22...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla