Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 247
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789174417074

Sju dagar i maj

Micke Evhammar

HEJ! HUSSE! HALLÅ! LÅT BLI!
Orden dränks av den Brokk som för en dryg kvart sedan drog igång sitt helvetesmaskineri och som nu hackar sig igenom en armerad och dubbelmurad tegelvägg. Det är ett monster på larvfötter, en stridsvagn i miniatyr med en lång arm på vars yttersta ände en rund stålnäve är monterad.
HÖR DU INTE! SLUTA!
Och jag vet att det kommer att bli fel. Vet att ingen talat om hur det verkligen ligger till.

J:son, Tompa och Johan är byggnadssmeder och har arbetat tillsammans länge, brottats med stålet och sina egna problem på bygget. In i den starka arbetsgemenskapen kommer Erik »Lillen« Jansson, en ung man från ett bemanningsföretag där timmar betyder mer än människor. När Erik protesterar mot att svetsa i ett skitigt restaurangkök ersätts han snabbt av Ali »Husse« Hussein Husseini. Det är »Husse« som ska komma att ställa saker på sin spets och lyfta frågan om hur mycket en arbetares liv egentligen är värt.

Sju dagar i maj är en roman om arbetare och deras villkor, i ett land där tiotals byggnadsarbetare varje år tillåts dö på sina arbetsplatser. Men det är också en roman om hur vänskap kan uppstå trots olikheter och att det är i vardagen, i fikarum och i arbetssituationer som vi kan påverka hur morgondagen ska se ut.

Micke Evhammar

MICKE EVHAMMAR, född 1955, är uppväxt i Stockholms södra förorter, men har som vuxen bott på Södermalm och i Vasastan. Han började jobba som byggnadssmed direkt efter nian. Han har skrivit skönlitterärt i drygt tjugofem år och allt som oftast skildrat arbetare och deras villkor i sina böcker. 2009 debuterade han med romanen Thick as a brick, följd av Med Gud på vår sida 2011 och Sju dagar i maj som utkom 2016. 2022 kom novellsamlingen Ögonblicket. Hösten 2023 är han aktuell med Hårt regn, en roman som kryper innanför huden och skildrar ett modernt samhälles förfall där yttrandefriheten begränsas...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla