Format: 140x220 mm, Kartonnage
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177750970

Pressbilder

Kornas planetOm jordens och mångfaldens beskyddare

Ann-Helen Meyer von Bremen, Gunnar Rundgren

Kon har alltid haft en viktig mytologisk betydelse. I Norden precis som i många andra äldre civilisationer har det funnits gott om heliga kor och tjurar. Kon har varit människans följeslagare under 11000 år och spelat en avgörande roll för att bygga samhällen och kulturer. Idag har många kor förvandlats till hårt jobbande industriarbetare. Magin är borta. Kon framställs ofta som ett av planetens största hot men är snarare ett offer för kommersialiseringen av vår mat. 

Detta förut så älskade djur har förvandlats till en enda sak: så billig mat som möjligt. I dagens klimatdebatt tas sällan hänsyn till kons fantastiska mångsidighet och hennes viktiga bidrag till ett uthålligt livsmedelssystem. Idisslarnas trumfkort, att kunna omvandla grödor som vi människor inte kan äta till näringsrika livsmedel, ses som en belastning i form av metanutsläpp och stor markanvändning. Kornas planet är en bok som på djupet beskriver vad kon har betytt för mänskligheten. 

Författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen menar att kon är en viktig kompanjon för att bygga en mer hållbar värld, men då måste hennes mångsidighet tas tillvara. I boken blandar författarna sina egna erfarenheter som nyblivna koägare med historia och vetenskapliga rön. Resultatet är en kärleksförklaring till kon, men också en svidande kritik av det kapitalistiska matsystem som förvandlar korna till planetskadande produktionsmaskiner.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare. Gunnar Rundgren är lantbrukskonsult, författare och skribent. Båda skriver om lantbruk, mat och miljö och är även flitigt anlitade föredragshållare. Tillsammans driver de också ett litet lantbruk, Sunnansjö Gård, med grönsaksodling och några kor.

”Imponerande bred, vilket gör läsningen mycket lärorik och spännande. Boken är skarp och tankeväckande.” 
BTJ

Beställ e-bok

Ann-Helen Meyer von Bremen

Ann-Helen Meyer von Bremen, född 1964, är journalist och författare och skriver om lantbruk, mat och miljö. Hennes journalistik har belönats med olika priser under årens lopp, bl Änglamarks miljöpris och Gastronomiska Akademiens ”Guldpennan”. På gården Sunnansjö driver hon ett ekologiskt småbruk där hon odlar grönsaker, frukt och sköter om åtta kor tillsammans med Gunnar Rundgren. Hon har tidigare skrivit böckerna Makten över matkassen tillsammans med Anders Ingvarsson och Jorden vi äter och Kornas planet tillsammans med Gunnar Rundgren. Kornas planet fick region Värmlands litteraturstipendium. Våren 2023 är hon tillsammans med Gunnar Rundgren aktuell med Det levande – en bok...

Mer om författaren

Gunnar Rundgren

Gunnar Rundgren, född 1957, är författare, samhällsdebattör och konsult med inriktning på mat, jordbruk och miljö. Han har arbetat med ekologisk odling i över 40 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. Under en period arbetade han med bistånd med inriktning på jordbruk och miljö. Han driver ett småbruk i Uppland, med grönsaker, frukt och kor tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Gunnar Rundgren har tidigare skrivit Trädgården jorden och Den stora ätstörningen - maten, makten, miljön samt Jorden vi äter och Kornas planet tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Flera av böckerna har översatts. Våren 2023 är han...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla