Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 426
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789174417227

Den stora ätstörningenMaten, makten, miljön

Gunnar Rundgren

VI HAR INVAGGATS i föreställningen att det är vi konsumenter som styr vilken mat vi äter och att vi genom våra val kan påverka hur jordbruket bedrivs. Men i själva verket är det tvärtom våra matvanor och val formas av ett allt mer industriellt jordbruk, av livsmedelsindustrin, handelskedjorna och staten. När vi väljer bland tjugo tusen färggranna matförpackningar på hyllorna har de flesta val redan gjorts.
På grund av den ökande konkurrensen och kommersialiseringen av hela jordbruksprocessen har den mångsidiga produktionen, som tidigare var det normala, ersatts av en industriell modell som orsakar stora miljöproblem och sociala problem, både i Sverige och globalt. Jordbrukets viktiga roll i att sköta om stora delar av jordens ekosystem missköts i den rådande modellen och det superrationaliserade jordbruket bidrar mycket lite till landsbygdens utveckling. Vad vi äter och hur vi äter formas också alltmer efter samma modell.
Vägen framåt, menar Gunnar Rundgren, är ett ökat lokalt deltagande i matproduktionen, ekologisk läskunnighet och ett nytt samhällskontrakt för jordbruket.

Beställ e-bok

Gunnar Rundgren

Gunnar Rundgren, född 1957, är författare, samhällsdebattör och konsult med inriktning på mat, jordbruk och miljö. Han har arbetat med ekologisk odling i över 40 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. Under en period arbetade han med bistånd med inriktning på jordbruk och miljö. Han driver ett småbruk i Uppland, med grönsaker, frukt och kor tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Gunnar Rundgren har tidigare skrivit Trädgården jorden och Den stora ätstörningen - maten, makten, miljön samt Jorden vi äter och Kornas planet tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Flera av böckerna har översatts. Våren 2023 är han...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla