Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 326
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753001

Pressbilder

Det levandeOm den gränslösa relationen mellan naturen och människan

Ann-Helen Meyer von Bremen, Gunnar Rundgren

Vad är naturen? En gruva att plundra på resurser, en vildmark för semester, ett harmoniskt system som människan bör lämna i fred eller fågelbordet utanför köksfönstret? 

I Det levande utmanar Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren vår syn på naturen. De utgår från sin egen plats på jorden, den lilla uppländska gården Sunnansjö där de odlar grönsaker, sköter sina kor och planterar träd. Därifrån tar berättelsen oss till mammutstäppen i Sibirien, Pablo Escobars flodhästar i Colombia, världens största träd i Kalifornien och exklusivt laxfiske i Vänern. 

Med djup kunskap och förundran skildrar de konflikter och komplicerade samarbeten som pågår i naturen, där människan är en av många trådar i livsväven. Därför är det inte bara nödvändigt utan också möjligt att återskapa en hållbar relation mellan oss och allt  det andra levande.

Recensioner

"Med avstamp i författarparets småbruk i Uppland skildras naturens konflikter och samarbeten, ofta fördolda för eller framkallade och feltolkade av människan. Kunskaps- och detaljfascinationen sprudlar" Expressen, Sven Olov Karlsson "Alla som är intresserade av människans förhållande till naturen, vilket alla borde vara, kommer att få med sig något från den här boken."

Anna Froster
Dagens Arena

Ann-Helen Meyer von Bremen

Ann-Helen Meyer von Bremen, född 1964, är journalist och författare och skriver om lantbruk, mat och miljö. Hennes journalistik har belönats med olika priser under årens lopp, bl Änglamarks miljöpris och Gastronomiska Akademiens ”Guldpennan”. På gården Sunnansjö driver hon ett ekologiskt småbruk där hon odlar grönsaker, frukt och sköter om åtta kor tillsammans med Gunnar Rundgren. Hon har tidigare skrivit böckerna Makten över matkassen tillsammans med Anders Ingvarsson och Jorden vi äter och Kornas planet tillsammans med Gunnar Rundgren. Kornas planet fick region Värmlands litteraturstipendium. Våren 2023 är hon tillsammans med Gunnar Rundgren aktuell med Det levande – en bok...

Mer om författaren

Gunnar Rundgren

Gunnar Rundgren, född 1957, är författare, samhällsdebattör och konsult med inriktning på mat, jordbruk och miljö. Han har arbetat med ekologisk odling i över 40 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. Under en period arbetade han med bistånd med inriktning på jordbruk och miljö. Han driver ett småbruk i Uppland, med grönsaker, frukt och kor tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Gunnar Rundgren har tidigare skrivit Trädgården jorden och Den stora ätstörningen - maten, makten, miljön samt Jorden vi äter och Kornas planet tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen. Flera av böckerna har översatts. Våren 2023 är han...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla