Format: 158mmx233mm mm, Övrigt
Antal sidor: 442
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751588

Pressbilder

Imperiernas fallFrån Akkad till USA

Dick Harrison

Stormakter har förundrat människor ända sedan dessa först bredde ut sig över jorden för tusentals år sedan. Samtliga historiska imperier har förr eller senare fallit: assyrier, babylonier, romare, perser, araber, kineser, mongoler, britter, tyskar, frans­män och även svenskar har byggt upp stormakter, underku­vat grannar och spritt ideologier och kultur till omvärlden bara för att sedan mista nästan allt.  

Inget imperium har varat för evigt. Men varför har de fallit? Under de senaste seklerna har oändligt stor forskarmöda ägnats frågan om varför de romerska kejsarnas välde, antikens mäk­tigaste imperium, gick under, och slutsatserna har pekat åt vitt skilda håll. 

Den här boken tar ett hel­hetsgrepp på imperier från det mesopotamiska Akkad till USA under Trump och Biden. Hur har imperier konstruerats och vidmakthållits, vilka brister har frambesvurit deras fall och hur har makten utvecklats och konfronterat kriser? Detta är erfarenheter vi inte har råd att ignorera. 

Recensioner

"Att däremot studera varför ett rike föll och försöka förstå de bakomliggande orsakerna är både möjligt och intressant. En som gör just detta är Dick Harrison, som i sin nya bok Imperiernas fall från Akkad till USA (Ordfront) på drygt 400 sidor skildrar imperiers fall genom världshistorien. Det är ett till synes omöjligt uppdrag, men Harrison löser utmaningen genom att inte förlora sig i för mycket detaljer. Med väl valda exempel skildrar han översiktligt ett stort antal mäktiga rikens fall, men gör samtidigt djupdykningar i vissa av dem och bjuder på reflektioner som hjälper läsaren att se det allmängiltiga i det specifika. (...) Samtidigt är det ett lyckat grepp att svepa över historien och ta fasta på vad som är det återkommande i så många imperiers fall. På så sätt framträder ett mönster"

Kristian Göransson
SVD

"Det är bra att Harrison inte begränsar sig till Sydeuropa och Mellanöstern utan även tar upp till exempel mayariket." "

Kalle Holmqvist
Aftonbladet

"Varför och hur ett imperium faller är en komplex historia, visar historikern Dick Harrison med sin nya bok "Imperiernas fall", och det som brukar viftas med som förklaringar som att dekadensen tar över och försvagar ett samhälle är mest en rökridå som skymmer sanningen. (...) Dick Harrison visar en imponerande kunskap och bredd när han i detalj redogör för maktstrider som har samlat damm i tusentals år."

Kristian Ekenberg
Hudiksvalls Tidning

Dick Harrison

Dick Harrison är professor i historia i Lund och en av Sveriges främsta historiska författare. Han har gett ut över 40 böcker och bland annat vunnit Augustpriset i fackboksklassen för Stora döden (2000), utgiven av Ordfront förlag. 2007 kom hans första historiska roman, Ofärd, som följdes av två uppföljare och 2020 kom han ut med Herrens år 1398 en ny historisk romanserie, om Thierry av Liège. Under 2022 kom fackboken Imperiernas fall, som tar ett helhetsgrepp på imperier från det mesopotamiska Akkad till USA under Trump och Biden. Hur har imperier konstruerats och vidmakthållits, vilka brister har frambesvurit deras fall...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla