Monstersamhället : från förnekelse till framtid
Herman Geijer

Framtiden ter sig inte allt för ljus med klimatkris och extremväder, kollapsade ekosystem och massutrotning av arter. Hur ska vi kunna leva i den nya värld som väntar oss? Hur påverkas vi av att veta att vi bara genom att leva våra vardagliga liv förstör livsvillkoren för människor på andra platser i världen och för kommande generationer?

Hur ska vi överhuvudtaget förhålla oss till det samhälle vi byggt upp?

Människan har i alla tider skapat olika monster som utmanar och ställer frågor till mänskligheten. Som sätter gränser för natur och kultur, för människa och natur.

I boken Monstersamhället liknar Herman Geijer vårt moderna samhälle med relationen mellan Victor Frankenstein och hans monster i Mary Shelleys klassiska roman Frankenstein eller den moderne Prometeus.

Relationen mellan monster och skapare säger något om vår tid och situationen för människan i de rika delarna av världen. Vi skapar något som har potential att förgöra oss.

Genom att i fyra kapitel ta upp förnekelse, förberedelse, förändring och framtid för Herman Geijer oss genom de snåriga frågor vi alla nu behöver ställa oss. Det handlar om psykologiska mekanismer, vår övertro på teknik, fysiska behov, klimatprepping, gemenskap och vårt liv och vår död i kollapsens skugga.

”Monstersamhället är en jobbig bok. Precis som den ska vara, det hör liksom ämnet till. Men  tack vare alla populärkulturella paralleller och en sympatisk personlig ton är denna jobbiga bok betydligt mer lättillgänglig än alla andra liknande (som jag läst i alla fall). För detta ska Geijer ha en eloge. Detta kan vara den ultimata klimatkrisboken. Nu gäller det bara att agera i enlighet med den också.” Daniel Gustavsson, Skräpkulturbibliotekarien


Författare:  Herman Geijer Titel: Monstersamhället : från förnekelse till framtid Format: 140x215 mm Inbunden Antal sidor: 221 Utgivningsår: 2022 ISBN: 9789177751717


Av samma författare

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.