Digital bokmässa 2020

Ordfront på Bokmässan Play

22 september 2020

Ordfront förlag medverkar med ett flertal på programpunkter på Bokmässan Play. Här nedan ser du de seminarier som vi arrangerar! Varmt välkomna in att lyssna!

Fredag 25 september

15.30-15.50 Bernt Hermele – Överlevarna, Se människan
Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut, och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Journalisten och författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein har i Överlevarna samlat 95 berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Bernt Hermele i ett samtal med Johanna Gustafsson Lundberg, docent i teologisk etik vid Lunds universitet.

 

Lördag 26 september

13-13.20 Göran Greider – Hon vars hjärta var som mitt, Se människan
I dokumentärromanen Hon vars hjärta var som mitt skriver Göran Greider fram den okända kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson. Det är passionerat, det är intellektuellt, det är omöjligt, det är på tvärs över klassgränser och konventioner. Samtalsledare är Karin Johannesson, docent och lektor i religionsfilosofi, biskop i Uppsala stift.

——

13.30-14.00 Jonathan Jeppsson, Erika Bjerström och Johan Åsard – Klimatkrisen och vårt framtida liv
Det är med sorg som Erika Bjerström i boken Klimatkrisens Sverige – så förändras vårt land från norr till söder skildrar den förändring som inte längre går att hejda. Eftersom Sverige är ett arktiskt land, går uppvärmningen här dubbelt så snabbt. Sverige blir varmare, grönare, blötare. I Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten går Jonathan Jeppsson igenom de faktiska klimatförändringar vi står inför, decennium för decennium, fram till 2100. En nedräkning till kollapsen. De två klimatjournalisterna möts i ett samtal om hur livsvillkoren för människan kommer att förändras och om utmaningen för demokratin. Programledare: Johan Åsard, journalist. Läs mer här.

 

Söndag 27 september

12-12.30 Jesper Weithz, Erik Lewin, Thomas Engström, Margit Richert och Josefin Johansson – Klimathotet i litteraturen
Hur skriver man fiktion om klimatkrisen? Kan man skriva underhållningslitteratur om denna ödesfråga? Med drastisk humor petar Jesper Weithz i sin roman 2020 i de existentiella, filosofiska och politiska frågor som klimatkrisen ställer om relationerna mellan människa och natur, fattig och rik, optimist och pessimist. Erik Lewins spänningsroman Arvet efter oss handlar om fredlig miljöaktivism som övergår i ekoterrorism. Thomas Engström och Margit Richert har rest över hela jorden och använder sina erfarenheter i thrillertrilogin Nattavaara-serien om ett framtida feodalt Sverige. Programledare: Josefin Johansson, komiker. Läs mer här.

——

12.45-13.15 Sargon de Basso, Johan Eriksson och Pekka Heino, Djävulens advokater

I en rättsstat har alla rätt till en försvarsadvokat. Johan Eriksson (I rättvisans tjänst) har tidigare försvarat bland annat massmördare och våldtäktsmän, men aldrig har han mötts av ett sådant hat som när han var terroristen Rakhmat Akilovs advokat. Nu berättar han om sin upplevelse av rättegången. Sargon de Basso (Till mitt försvar) har drivit flera uppmärksammade fall och är en ofta kontroversiell debattör i frågor som rör rättssäkerhet, svensk drogpolitik och mediernas makt. Ett samtal om rättssäkerhet och att försvara de som är skyldiga till grova brott. Programledare: Pekka Heino, journalist. Läs mer här.
——
13.45-14.15 Göran Greider, Ola Larsmo och Kristofer Andersson – En nästan sann historia

Hur balanserar man fakta och fiktion när man skapar romaner av verkliga personers liv? Göran Greiders dokumentärroman Hon vars hjärta var som mitt bygger på brev mellan poeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson. Hennes borgerliga och frireligiösa föräldrar vägrade acceptera deras förhållande, som lämnat djupa spår i Dan Anderssons verk. Ola Larsmos Översten är romanen om fattigpojken Knut Oscar Brundin som fann sitt kall i kampen mot slaveriet, blev överste i amerikanska inbördeskriget och slutade sina dagar som en av de stora krafterna i den svenska frikyrkorörelsen. Programledare: Kristofer Andersson, journalist.
——
14-14.30, Existensiell avstämning, Bob Hansson, Helena von Zweigbergk och Daniel Sjölin

Plötsligt kändes det angeläget för Helena von Zweigbergk att göra en självbiografisk inventering. I Mitt liv som dront skriver hon om det nya åldrandet, om moderskap och eskapism, vardagens maskineri och om att ta itu med skammen i livet, en gång för alla. Vad går livet egentligen ut på? Det frågar sig även Bob Hansson. I boken Allvarligt talat – Livet, hur fan gör man? samlar han ett urval av sina svar till lyssnarna i radioprogrammet Allvarligt talat i P1 – innerliga och nära svar som får oss att se in i oss själva på nytt, får oss att se att vi kanske har svaren inom oss. Programledare: Daniel Sjölin, författare. Läs mer här.

 

Så funkar Bokmässan Play:
• Surfa in på bokmassan.se med din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Där hittar du programtablån och alla sändningar.
• Om du vill kan du skapa en användarprofil under Mina sidor. I inloggat läge kan du favoritmarkera programpunkter i förväg.
• För att titta på direktsändningarna krävs ingen inloggning. Vill du titta i efterhand behöver du logga in med din användarprofil.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla