Italiens största dramatiker har gått ur tiden

Nobelpristagaren Dario Fo är död

13 oktober 2016

dariofoI dag, på själva torsdagen Nobelpristagaren i litteratur förkunnas, nås vi av den sorgliga nyheten att Dario Fo gått bort. Dario Fo tilldelades Nobelpriset i litteratur 1997 och Ordfront gav ut hans självbiografi Fladdermössens by 2005.

Pelle Andersson, förläggare på Ordfront, kommenterar Dario Fos bortgång:

”Dario Fo, den karnevaliska traditionens mästare har dött. Det revolutionära med Dario Fo:s teaterkonst är inte att den är vacker eller ”spelbar” utan kanske ofta just motsatsen. Det Dario Fo gör är att vägra gå med på de traditionella uttrycken – och kanske främst som en motståndshandling mot byråkrat- och reklamspråk. Och det finns ingen, inte ens Bob Dylan, som släppt in karnevalen i de finaste litterära rummen. Men båda – Bob Dylan och Dario Fo – har nu återfört ett uttryck som under oerhört lång tid inte räknats till litteraturen – dialogen och rösten.

Det är med stor sorg i hjärtat vi säger farväl till Dario Fo, också för att det burleska och karnevaliska inte har någon efterföljare. Men samtidigt ligger det något fint i att vi säger farväl till Fo samma dag som Bob Dylan får Nobelpriset.”

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla