Nobelpristagaren Dario Fo är död

dariofoI dag, på själva torsdagen Nobelpristagaren i litteratur förkunnas, nås vi av den sorgliga nyheten att Dario Fo gått bort. Dario Fo tilldelades Nobelpriset i litteratur 1997 och Ordfront gav ut hans självbiografi Fladdermössens by 2005.

Pelle Andersson, förläggare på Ordfront, kommenterar Dario Fos bortgång:

”Dario Fo, den karnevaliska traditionens mästare har dött. Det revolutionära med Dario Fo:s teaterkonst är inte att den är vacker eller ”spelbar” utan kanske ofta just motsatsen. Det Dario Fo gör är att vägra gå med på de traditionella uttrycken – och kanske främst som en motståndshandling mot byråkrat- och reklamspråk. Och det finns ingen, inte ens Bob Dylan, som släppt in karnevalen i de finaste litterära rummen. Men båda – Bob Dylan och Dario Fo – har nu återfört ett uttryck som under oerhört lång tid inte räknats till litteraturen – dialogen och rösten.

Det är med stor sorg i hjärtat vi säger farväl till Dario Fo, också för att det burleska och karnevaliska inte har någon efterföljare. Men samtidigt ligger det något fint i att vi säger farväl till Fo samma dag som Bob Dylan får Nobelpriset.”

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.