Dario Fo

Dario Fo föddes 1926 i San Giano, nära Varese. Vid slutet av fyrtiotalet studerade han konst och arkitektur i Milano. Passionen för historieberättande lockade honom till scenen, och mötet med skådespelerskan Franca Rame blev början på ett långt konstnärsäktenskap.
Dario Fo är verksam som skådespelare, manusförfattare, regissör, scenograf, målare, visförfattare och sångare. 1997 tilldelades han, som första teaterman, Nobelpriset i litteratur.
Redan 1960 spelades ”Målarnas malörer” i Sverige. Genombrottet kom med ”Vi betalar inte, vi betalar inte!” på Pistolteatern i Stockholm 1976. Senare succéföreställningar har varit ”En kvinna” med Kim Anderzon i alla tre episoderna och ”Mistero Buffo” med Björn Granath. Andra framgångsrika föreställningar har varit ”Anarkisten som slängdes ut genom fönstret av en olyckshändelse”, ”Johan Padan upptäcker Amerika” och ”Gycklaren S. Franciscus”, alla med Björn Granath i huvudrollen. Den senaste pjäsen som spelats är ”Grymt fett” med Kim Anderzon.
Erik Appelgren och Judith Hollander har satt upp några pjäser, men de allra flesta har regisserats av Carlo Barsotti, som tillsammans med Anna Barsotti har översatt alla pjäser som finns på svenska (34 stycken), på senare år även tillsammans med Elvira Barsotti.
Pjäserna har spelats på ett trettiotal teatrar i Sverige, de flesta av fria teatergrupper, men även av etablerade teatrar. Sexton av Dario Fos pjäser har haft premiär i Sverige som första land utanför Italien.
Carlo Barsotti har även utgivit boken Dario Fo och Franca Rame – Gycklarens teater.

Ordfront har gett ut hans självbiografi Fladdermössens by (2005, i pocket 2006).Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.