Format: 142x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 375
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753896

Väckelsens vårNär Hitler formade Sverige

Erik Sandberg

”en bragd till bok.” Aftonbladet

Våren 1933 blåste kraftiga högervindar. Adolf Hitler blev diktator i Tyskland och höll flammande tal om en nationell revolution medan oppositionen sattes i koncentrationsläger. Över hela Europa skänkte nyheterna från Berlin hopp i olika högerkretsar och det svenska högerpartiet dagens Moderaterna sydde upp armbindlar, bildade kamporganisationer och höll massmöten och flaggparader.

»Den renande vinden ha vi länge väntat på«, förkunnade en av de ledande i partiet.

Högern mobiliserade och Socialdemokraterna var allvarligt oroade. Stod också den svenska demokratin på tur att störtas? Behövde arbetarrörelsen göra sig beredd på väpnat motstånd?

Väckelsens vår är berättelsen om politisk radikalisering men också om radikaliseringens motkrafter om hårdnande motsättningar och opportunism men även om politisk eftertanke och strävan efter samförstånd. Under de stormiga vårmånaderna 1933 lades trots allt grunden för det moderna Sverige; ur en turbulent tid präglad av regeringskriser och politiskt våld föddes till slut ett demokratiskt föregångsland med världsrykte.

Med hjälp av dagböcker, mötesprotokoll och dagstidningsmaterial bygger journalisten och författaren Erik Sandberg en närgången skildring av den svenska mellankrigstiden och sätter ljuset på några av dess mest avgörande veckor en tid full av lärdomar som idag ter sig mer aktuella än på länge.

Recensioner

"Journalisten Erik Sandberg fyller därför en bildningslucka med sin nya "Väckelsens vår. När Hitler formade Sverige". Och det ska sägas med en gång: det är något av en bragd till bok. Korta välskrivna kapitel, fulla av cliffhangers, som dessutom lyckas göra raffel av interna strategidiskussioner inom borgerligheten. Greppet påminner om hur Sandberg i tidigare böcker som "Lönesänkarna" och "Jakten på den försvunna skatten" gjorde förstklassig underhållning av 70-talets finanspolitik. Överlag förtjänar Sandberg en större berömmelse - han är en intellektuell journalist i Gellert Tamas och Nina Björks liga. (...) Sandberg är en duktig historisk detektiv. (...) Men det som gör "Väckelsens vår" så skimrande är det samhällsfilosofiska siktdjupet i boken."

Rasmus Landström
Aftonbladet

Erik Sandberg

Erik Sandberg är journalist och dokumentärfilmare. Han har tidigare gjort dokumentärer som Den enda vägens politik, Förgrymmade ungar och Snällfällan, som belönades med Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden 2007. Hans debutbok Lönesänkarna kom 2014. Våren 2017 kom Jakten på den försvunna skatten: Så blev Sverige ett skatteparadis för de rika. 2024 är han återigen aktuell med Väckelsens vår: När Hitler formade Sverige.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla