Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 186
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379529

Jakten på den försvunna skattenSå blev Sverige ett skatteparadis för de rika

Erik Sandberg

”Det var länge sedan en samhällsorienterande fackbok fick min puls att dunka på det här sättet.”
Kristian Lundberg, Norrtelje tidning

”Man blir förbannad, men det är en välgörande vrede som Sandberg lockar fram. En vrede som skapar en lust att förändra.”
Mikael R Karlsson, Smålandsposten

”Om man vill förstå SD:s framgångar är det här betydligt viktigare läsning än exempelvis Gellert Tamas Det svenska hatet. För det boken gör är att med blixtrande skärpa visa hur vi genom politiska beslut skapat en enorm maktkoncentration hos överklassen.”
Rasmus Landström, ETC

”En rak och lättläst rapport om svensk och internationell skattepolitik som i all fall höll mig vaken långt in på natten.”
Mattias Hagberg, GP

Många hyser föreställningen att Sverige är ett högskatteland, ett näst intill socialistiskt snällsamhälle där vi tar från de rika och ger till de fattiga. Men sanningen är att det var länge sedan Sverige var ett av världens mest utjämnande välfärdsländer. Nu kännetecknas i stället svensk skattepolitik av sin generositet mot de allra rikaste. När amerikanska skattesänkarlobbyn listar de förmånligaste länderna för storföretag och investerare att placera sina pengar i, toppar Sverige listan tillsammans med länder som Nya Zeeland och Schweiz.

Så hur gick det till när Sverige blev ett skatteparadis för de rika? Hur lyckades politikerna avveckla arvs-och förmögenhetsskatt och samtidigt behålla en av världens högsta skatter för låg-och medelinkomsttagare? Och vad händer med den svenska välfärden när de som har mest betalar allt mindre?

I Jakten på den försvunna skatten berättar journalisten Erik Sandberg historien om hur det svenska skattesystemet byggdes om. Sandberg ger läsaren en populärvetenskaplig översikt av aktuell ekonomisk forskning och en introduktion till debatten i andra länder. Med engagemang och kunnighet lyckas Sandberg skriva något så ovanligt som en överraskande äventyrsbok om svensk skattepolitik.

Beställ e-bok

Erik Sandberg

Erik Sandberg är journalist och dokumentärfilmare. Han har tidigare gjort dokumentärer som Den enda vägens politik, Förgrymmade ungar och Snällfällan, som belönades med Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden 2007. Hans debutbok Lönesänkarna kom 2014. Våren 2017 är han aktuell med boken Jakten på den försvunna skatten: Så blev Sverige ett skatteparadis för de rika.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla