Format: 145x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 158
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751892

Tankar för dagenManual för nyfikna resenärer

Per J. Andersson

För att möta verkligheten krävs det att man upprepade gånger kol­liderar med den. Få saker påverkar oss lika starkt som att förflytta oss till helt nya platser. När Per J Andersson var 18 år packade han ryggsäcken och gav sig ut i världen på egen hand. Ända sedan dess har han haft en känsla av att hans närvaro skärps när han korsar en gräns. Kontakten med det nya gör oss mer uppmärksam­ma på vår omgivning och våra innersta tankar. Men att resa kan också innebära tuffa prövningar och hemlängtan. Allt kan hända. Som en av Pers favoritreseskild­rare, Paul Theroux, har uttryckt det: Resande är inte semester, och ofta motsatsen till vila.  

I Tankar för dagen – Manual för nyfikna resenärer vrider och vänder Per J Andersson på ett underbart sätt på de tankar som uppstår mitt i det annorlunda, när vi kan känna oss överväldi­gade, vilsna, förundrade – och i bästa fall pånyttfödda. Han ger oss även några goda råd på vägen: stäng av mobilen, testa att resa ensam, färdas på marken så ofta som möjligt och skaffa dig minst en ny vän där ute. 

 

Recensioner

"Är det sedan så att reslusten vaknat till liv så här i början av året, men samtidigt hämmats något av nya varianter av covid och komplicerade reserestriktioner, så bjuder Per J Andersson på optimalt resande utan andra komplikationer än att man då och då kanske behöver ändra sittställning i läsefåtöljen. Med Tankar för dagen - manual för nyfikna resenärer begrundar Andersson resandet ur både existentiell och praktisk synvinkel, med en blick för resande som bara den kan få som varit mer eller mindre på resande fot sedan tonåren och fram till de sextio (författaren fyller jämt i mars). Lusten till detta resande förmedlar han på ett mycket smittsamt vis (dock ej hälsovådligt, om man ej räds att drabbas av resefeber). Så bara luta er tillbaka i läsfåtöljen och far med Andersson till Indien och andra länder, far genom tid och rum till alla tiders resande, blunda och känn tåget kränga genom djungler och över vida stäpper (...)."

Kenneth Gysing
Femina

"Framställningen är lättläst, målande och medryckande. Författaren låter ofta tanken flyga fritt, på ett välinformerat plan, trevligt och personligt, med många tankeväckande reflektioner kring kultur, historia, sociala och politiska förhållanden, teknisk/ekonomisk utveckling m.m."

 Anders Weidung
BTJ

Per J. Andersson

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla