Format: 135x210 mm, Danskt band
Antal sidor: 363
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753971

Illusionen om den amerikanska freden

Frida Stranne, Trita Parsi

Efter Rysslands militära överfall på Ukraina i februari 2022 lever vi i en förändrad värld. En farligare värld. I medierna beskrivs den allt mer i svart-vita färger. Demokrati mot diktatur. Ryssland och Kina mot USA och Europa. De civiliserade och rika nationerna mot de ociviliserade fattiga.

Utrymmet för neutralitet, alliansfrihet och olika åsikter krymper när militaristiska politiker och ideologer på olika sidorom demarkationslinjerna får allt större inflytande och avvikande röster tystnar.

Kunskapen om Rysslands och Kinas totalitära maktutövning är idag stor på grund av mediernas omfattande, kritiska bevakning. Samtidigt sjunker USA:s, den andra stormaktens, maktpolitik och otaliga blodiga militära ingripanden ner i medieskugga. Men för att förstå den helhet som är världen måste vi kunna se med kritiska ögon också på den makt som nu officiellt är vår allierade.

Den reella kostnaden för USA:s globala dominans har varit stort mänskligt lidande och kaos långt bortanför västs egna gränser. Stor makt har överlåtits till militära hökar och vapenindustriernas redan väldiga vinster har blåsts upp. Betalda lobbyister får orimligt inflytande, den parlamentariska demokratin urholkas och ifrågasätts.

Illusionen om den amerikanska freden är en oundgänglig bok för alla som vill se världen sådan den är och inte bara sådan den beskrivs. För alla som vill förstå säkerhets- och utrikespolitik och diplomatins förändrade roll.

Recensioner

"Denna bok tar upp många helt avgörande problem och är viktig läsning för var och en som söker efter vägar mot en mera fredlig framtid." "

Daniel Ellsberg

"Trita Parsi och Frida Stranne, två kunniga och klarsynta skribenter, gör i denna bok välbehövliga korrigeringar av vår bild av USA:s utrikespolitik."

 Hans Blix

"...en bok värd att läsa. Framförallt om man inte delar författarnas uppfattning, det är nyttigt att få pröva sina övertygelser."

 Per Andersson
SVT

"...en brännande påminnelse om att det är en krigisk supermakt som Sverige går i formell allians med." "

Petter Larsson
Aftonbladet

"Stranne och Parsi kan sitt USA." "

 Roland Poirier Martinsson
Göteborgs-Posten

Frida Stranne

Frida Stranne är född 1971 i Halmstad och doktorerade 2011 vid Göteborgs universitet med avhandlingen George W. Bush – en (r)evolution i amerikansk utrikespolitik. Hon är lektor och forskare med särskild inriktning på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, men har på senare år även studerat och skrivit om den inrikespolitiska utvecklingen och demokratins försvagning i USA. Sedan 2003 har hon gjort åtskilliga fältstudier runt om i USA och 2013–2014 var hon gästforskare vid American University, Washington DC. Tidigare har hon skrivit Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA (Mondial 2020) och hon är en flitigt återkommande expertkommentator i svensk...

Mer om författaren

Trita Parsi

Trita Parsi är född i Iran 1974 och uppväxt i Sverige, med bl.a. examen från Uppsala universitet och Handels i Stockholm, men numera bosatt i USA. Han är vicepresident för tankesmedjan Quincy Institute och expert på amerikansk och iransk utrikespolitik. Han är mottagare »Grawemeyer Award for Ideas Improving World Order«, 2010 och tre år i rad utsedd av Washingtonian Magazine till en av de 25 mest inflytelserika rösterna inom amerikansk utrikespolitik i Washington DC. Parsi doktorerade vid Johns Hopkins University under professor Francis Fukuyama och USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare Zbigniew Brzezinski. Han har gett ut Treacherous Alliance (2007), A Single...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla