Format: x mm, MP3-fil
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789179456641

Fem år av fångenskapOm hjärtläkaren Fikru Maru – och tiden som diktaturens fånge

Peter Alestig, Fikru Maru

Tidigt på morgonen den 11 maj 2013 stormar militärpolis den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Marus hem i Addis Abeba och kastar honom i det ökända häktet Maekelawi. Det blir starten på fem år av absurda rättsprocesser, vidriga levnadsförhållanden och ett storpolitiskt maktspel där Fikru används som bricka.

Med hjälp av dagboksanteckningar från tiden i fängelset och intervjuer med Fikru, dottern Emy och offentliga representanter från båda länderna berättar journalisten Peter Alestig den makalösa historien om Fikru Marus liv.

Peter Alestig är journalist på SvD. Han har tidigare arbetat som Afrikakorrespondent och följt Fikru Marus fall i flera år.

Peter Alestig

Peter Alestig är journalist på Svenska Dagbladet, med ett särskilt intresse för frågor som rör hållbarhet, mänskliga rättigheter och korruption. Han har tidigare arbetat som Afrikakorrespondent. Hösten 2019 utkommer boken Fem år av fångenskap: Om hjärtläkaren Fikru Maru – och tiden som diktaturens fånge. Med hjälp av dagboksanteckningar från tiden i fängelset, intervjuer med både Fikru och hans dotter Emy, och även med medfångar och offentliga representanter från båda länderna, bygger journalisten Peter Alestig en bild av Fikrus tid i fångenskap. Det berättas även om den starka kärleken till familjen och dottern Emy Marus obevekliga kamp för att få fadern...

Mer om författaren

Fikru Maru

I fem år satt Fikru Maru frihetsberövad i ett av Afrikas mest ökända fängelsen, Kilinto i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Oskyldigt anklagad, utan vare sig dom eller rättegång, och utan att advokater eller svenska myndigheter lyckades få honom frisläppt. Hösten 2019 blir den svensketiopiske hjärtläkarens berättelse om livet innanför murarna till bok. Fikru Maru skriver boken tillsammans med SvD-journalisten Peter Alestig, som följt hans fall noga.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla