Format: 144mmx217mm mm, Övrigt
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177750680

Fem år av fångenskapOm hjärtläkaren Fikru Maru – och tiden som diktaturens fånge

Fikru Maru

Tidigt på morgonen den 11 maj 2013 stormar militärpolis den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Marus hem i Addis Abeba och kastar honom i det ökända häktet Maekelawi. Det blir starten på fem år av absurda rättsprocesser, vidriga levnadsförhållanden och ett storpolitiskt maktspel där Fikru används som bricka.

Med hjälp av dagboksanteckningar från tiden i fängelset och intervjuer med Fikru, dottern Emy och offentliga representanter från båda länderna berättar journalisten Peter Alestig den makalösa historien om Fikru Marus liv.

Peter Alestig är journalist på SvD. Han har tidigare arbetat som Afrikakorrespondent och följt Fikru Marus fall i flera år.

”Våld och kärlek, omänskliga uppoffringar och korruption, storpolitik och orubblig vänskap. Något för oss som älskar lyckliga slut.”
Gefle Dagblad

”En viktig påminnelse om att inte glömma historien och att kampen för rättvisa fortsätter.”
Svenska Dagbladet

”En riktig bladvändare om hjärtläkaren Fikru Marus tid som fånge i Etiopien. Svenska Dagbladets Peter Alestig återberättar Fikru Marus historia på ett sätt som gör det svårt att slita sig från boken. (…) så rafflande att det känns svårt att förstå att det inte är en roman. (…) både mycket välskriven och mycket läsvärd. ”
Amnesty Press

Beställ e-bok

Fikru Maru

I fem år satt Fikru Maru frihetsberövad i ett av Afrikas mest ökända fängelsen, Kilinto i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Oskyldigt anklagad, utan vare sig dom eller rättegång, och utan att advokater eller svenska myndigheter lyckades få honom frisläppt. Hösten 2019 blir den svensketiopiske hjärtläkarens berättelse om livet innanför murarna till bok. Fikru Maru skriver boken tillsammans med SvD-journalisten Peter Alestig, som följt hans fall noga.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla