Format: 145x217 mm, Inbunden
Antal sidor: 284
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177750734

Det kulturella djuretOm människans evolution och tänkandets utveckling

Patrik Lindenfors

”Kunnigt och pedagogiskt om människans särart”
DN, Leonidas Aretakis

”Upplysande och tankeväckande, ibland rentav njutbar.”
SVD, Merete Mazzarella

För några miljoner år sedan tillverkade våra förfäder de första stenverktygen. Sedan hände märkligt lite på två och en halv miljoner år. Det är först de senaste tusentals åren som den teknologiska utvecklingen tagit ett rejält språng. Vi har skapat städer, skrivit symfonier, byggt månraketer, internet och Nya Söderstadion samtidigt som höjdpunkten på den kulturella utvecklingen i övriga djurriket fortfarande är att använda två stenar för att knäcka nötter. Vad var det som hände?

I Det kulturella djuret får du ta del av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. På vägen får du också lära dig en hel del om övriga djurriket: Är kråkor verkligen smartare än femåringar? Har encelliga toffeldjur ett minne? Och vad är likheten mellan en myrstack och en mänsklig hjärna? Framför allt får du lära dig allt om den biologiska och kulturella evolution som gjort oss till dem vi är idag.

Patrik Lindenfors är forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Han har tidigare utkommit med böckerna Samarbete människans väg till framgång, Sekulär humanism och Gud finns nog inte.

”Oupphörligt intressant … populärvetenskaplig bladvändare”
ICA-Kuriren

”Patrik Lindenfors levererar på topp (…). Det kulturella djuret är skriven som en bladvändare med fokus på att titta på den stora väven av vår existens och kolla särskilt på vissa trådar från djurriket och olika mönster. Och ja, det är rätt rafflande. Om man gillar att förstå sig själv bättre och nya rön inom hjärnforskning.”
Nyhetsmagasinet Syre, Marie Eriksson

”Roligt skriven, fullspäckad med kunskap i ett brett spann och somliga av exemplen som ges är helt häpnadsväckande […] passar såväl på universitetet som den allmänt vetgirige.”
BTJ, Therese Nordholm

”Spännande och tänkvärt”
Forskning & Framsteg

Patrik Lindenfors

Patrik Lindenfors är forskningssekreterare på Naturvårdsverket och forskare vid Institutet för Framtidsstudier, samt knuten till Centrum för evolutionär kultur forskning och Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Han bedriver forskning i skärningspunkten mellan biologisk och kulturell evolution. Lindenfors har tidigare utkommit med böckerna Det kulturella djuret: Om människans evolution och tänkandets utveckling, Samarbete: människans väg till framgång, Sekulär humanism: förnuft, omtanke, ansvar och Gud finns nog inte. Han är under våren 2023 aktuell med Äckel: smitta, synd, samhälle.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla