Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753117

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789179458065

Pressbilder

ÄckelSmitta, synd, samhälle

Patrik Lindenfors

Äckel är det som gör att vi undviker rutten  mat och människor som snyter sig i bordsduken. En till synes enkel känsla som spelat en avgörande roll både för människans överlevnad  och för att forma våra samhällen. 

Men känslor av avsky och avsmak berättar också för oss om rätt och fel och etablerar en emotionell skiljelinje mellan oss och dem. Äckel har på så sätt kunnat utnyttjas med förskräckande framgång i samband med mänsklighetens allra mest fruktansvärda brott. 

Äckel undersöker evolutionsforskaren Patrik Lindenfors gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och hur en emotion har kunnat forma allt från marknader till religioner och vår tids politiska debatt. För att förstå oss själva är det nödvändigt att granska hur våra äckelkänslor fungerar och hur de kan exploateras.

Recensioner

"Bokens populärvetenskapliga stil gör den lättillgänglig och dess pedagogiska struktur underlättar läsningen. Författaren visar utomordentligt väl hur viktigt det är att förstå känslan av äckel för att begripa hur människor och samhället fungerar. (...) Texten är intellektuellt stimulerande och väcker nyfikenhet på människan och dess omvärld utifrån aspekter som politik, filosofi och biologi. (...) Boken lämpar sig såväl för universitetsundervisning som för den intresserade allmänheten. Den är ett nöje att läsa! Helhetsbetyg: 5 av 5."

 Maria Fridstjerna
BTJ

"Äckel är det nya svarta"

 Spanarna i P1
Göran Everdahl

"Med i varierande grad häpnadsväckande exempel, tolkade av forskare från Darwin och framåt, berättas historien om våra skiftande och föränderliga äckeltrösklar. (...) Som bäst är Lindenfors när han kommer in på teologiskt konstruerade idéer om renhet"

Fredrik Sjöberg
Svenska Dagbladet

Patrik Lindenfors

Patrik Lindenfors är forskningssekreterare på Naturvårdsverket och forskare vid Institutet för Framtidsstudier, samt knuten till Centrum för evolutionär kultur forskning och Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Han bedriver forskning i skärningspunkten mellan biologisk och kulturell evolution. Lindenfors har tidigare utkommit med böckerna Det kulturella djuret: Om människans evolution och tänkandets utveckling, Samarbete: människans väg till framgång, Sekulär humanism: förnuft, omtanke, ansvar och Gud finns nog inte. Han är under våren 2023 aktuell med Äckel: smitta, synd, samhälle.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla