Format: 130x180 mm, Inbunden
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754046

Pressbilder

Brandsommar

Marit Sahlström

Det är juli och hettan ligger obönhörlig över Sverige. I Hälsingland rasar en stor skogsbrand och i en av byarna nära brandområdet bor trettonåriga Leonora med sin familj. De vuxna är upptagna av väderleksrapporter och vindriktningar så barnen får klara sig själva. Leo och hennes vänner Miriam och Noel använder friheten till att utmana gränser denna sommar som luktar brandrök och undergång. Vad hinner de göra innan allt är för sent? 

Till slut når branden byn och alla lämnar brådstörtat sina hus men Miriam och hennes familj är inte med bland de som kommer ut. Nästan 500 personer saknas och befaras ha omkommit i elden. Länsstyrelsen har spärrat av området då gifter från fabriker och gruvor kontaminerat marken och grundvattnet. Av de tusentals personer som har evakuerats kan ingen återvända hem.    

15 år senare jobbar Leo som forskningsassistent. Minnena av den stora brandkatastrofen plågar henne än. Trots alla ansträngningar har hon inte fått veta vad som har hänt med Miriam. Fast besluten att få svar lyckas Leo ta sig in i det övervakade området, hennes barndomsmarker.  Bland knäckta vindkraftverk, trasiga studsmattor och faluröda väggar söndersprängda av växtlighet letar Leo efter sanningen. Finns det någon därinne eller är det bara minnen hon möter?   

Brandsommar handlar om vänskap, förlust och obönhörlig hetta, om klimatförändringar och parallella världar. Marit Sahlström är tillbaka med en ytterst spännande och vacker roman som trevar efter framtiden.  

Marit Sahlström

Marit Sahlström (född 1976) växte upp i en liten by i Hälsingland men är numera bosatt i Stockholm. Hon arbetar som pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap. Hennes hyllade debutroman Och runt mig faller världen utkom våren 2015. Hösten 2019 är hon tillbaka med sin roman Skred. Det är en bok om att försöka räcka till men istället tappa greppet om sig själv och livet. Det handlar om att älska sina barn men inte orka hela vägen, om krav som aldrig tystnar och en sömn som aldrig kommer. Men också om ljuset som sipprar in...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla