Format: x mm, Inbunden
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754275

Matriarkenmarken

Alexandra Sundqvist

Det sägs att den här dammen syns från rymden  

och att världens äldsta träd är en gran

Vid ett vattenkraftverk i Norrbottens inland bor systrarna, de är tre, men det är bara en av dem som talar – genom tid och rum, genom älv och eld, drömmar och dikt. Utanför huset rinner landskapet mellan fingrarna. Ibland vildsint, som fradga ur en vredgad mun. Ibland vackert, som en vidunderlig, vit val genom natten. Då och då kommer älven in och upp, blir till en mossgrön tunga som tvättar golven rena, slickar i sig allting.

I en vindlande långdikt om tre akter skriver Alexandra Sundqvist fram ett lyriskt kammarspel om allt som går i arv, och allt som inte gör det. Men Matriarkenmarken är också en berättelse om vilda mammor och vilda barn. Och om att gå mot strömmen så till den grad att man, i slutändan, inte har någonting kvar. 

Med Matriarkenmarken återvänder Alexandra Sundqvist till sina egna rötter i Norrbotten. Allt i en långdikt om vattenkraft, systerskap, valar, vansinne, vidskeplighet, motorvärmare och kärlekstörstande mammor.  

Brutalt och forsande vackert om kotorna i tillvarons ryggrad. En underbar bok! Stina Stoor, författare

Alexandra Sundqvist

Alexandra Sundqvist är journalist, kritiker, författare och poet, född 1986 i Boden och uppvuxen vid Luleälven. Hon skriver om musik och litteratur i Dagens Nyheter, och har gjort dokumentärer för Sveriges Radio. Debuterade gjorde hon 2017 med den uppmärksammade biografin Barbro Hörberg: med ögon känsliga för grönt. Sedan dess har hon utforskat tvåsamhetens slagsidor i den prosalyriska romanen Tvångsamheten (2021) och skildrat den vardagliga sorg och omsorg, som präglar varannan vecka-livet i poesipamfletten Förlora och fauna (2022). Med nya diktsamlingen Matriarkenmarken (augusti 2024) återvänder Alexandra Sundqvist till sina egna rötter i Norrbotten. Allt i en långdikt om vattenkraft, systerskap, valar,...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla