Lasse Berg

Lasse Berg har kallats Sveriges mest optimistiske journalist och i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och Sommarpratare. 60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari.

Våren 2015 kom Vårt inre Afrika, en film- och fotoexpedition Lasse Berg gjorde tillsammans med fotografen Carl Douglas genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår.

Tidigare har han gett ut den prisbelönade boken Gryning över Kalahari : Hur människan blev människa som sålt i nästan 60 000 exemplar och nu även finns översatt till engelska. Därefter följde Skymningssång i Kalahari, som utkom i februari 2011 och nominerades till Augustpriset. I mars 2014 utkom den tredje och avslutande delen i Kalahariserien, Ut ur Kalahari : Drömmen om det goda livet.

2019 släppte han Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa (pocket 2020).

Våren 2024 är han aktuell med Tillsammans – Människan som människans räddning, där han utifrån sina egna unika erfarenheter som rapportör från ett halvsekels vistelser i Asien och Afrika, där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, och sin inblick i krig, tyranners världsbild och massvält, samt i en mänsklighet som fick det allt bättre, försöker förklara samtiden. Lasse Berg vandrar med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner i fotspåren av vår afrikanska uppväxt och ser bilden av vårt ursprung framträda. De enskilda drag i vår medfödda natur som kan bli vår undergång – eller vår räddning. Som kan skapa vågor av folkmord eller leda oss mot en bättre tillvaro.

Han är även aktuell med återutgivningen av sina prisbelönta och omtalade böcker om hur människan blev människa, Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari, som ges ut i danskt band våren 2024.

Lasse Berg tycker allra bäst om att ligga i den afrikanska bushen, titta på stjärnorna och höra hur det prasslar i gräset.

Pressbilder


Det är gryning över Kalahariöknen. De rödtofsade trapparna spelar och solen lyfter sin skiva över horisonten som den gjort i miljoner år.

I Kalahari finns bushmännen eller san-folket som de egentligen heter. Genetiskt sett är de en av jordens äldsta folkgrupper och de lever fortfarande som de tidigaste människorna gjorde - av att samla det som naturen ger. 

Lasse Berg känner sanfolket sedan 20 år tillbaka. Minst lika länge har han grubblat över frågan om mänsklighetens ursprung. Hur har den mänskliga arten uppkommit? Vad hände för sju miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt? Och vad är egentligen en människa?

Gryning över Kalahari är resultatet av många års arbete och resor. Lasse Berg har intervjuat de främsta vetenskapsmännen inom evolutionslära, arkeologi och paleontologi. Han har sammansmält detta med sina egna erfarenheter av att leva på olika håll i världen, inte minst i Afrika. Resultatet är en fascinerande, lättillgänglig och djupt personlig sammanfattning av vår tids mest avancerade vetande om människans evolution.

Borta är numera den klassiska darwinismens föreställning om den stenhårt individualistiska kampen för tillvaron som utvecklingens drivkraft. Idag vet vi att det är andra saker som betytt mera i mänsklighetens evolution. Som skapat den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp tillhörande arten homo sapiens som levde i Afrika för 150.000 år sedan spred sig ut över hela jordklotet.  Detta är boken om det samarbetande, lättjefulla, berättande, dansande, målande, skönhetstörstande djuret. Boken om människan. 

"Det känns gott att bära hans bok bland ryggsäckens insamlade skatter. [...] En bok med en rytm som också är ett budskap."
Moa Matthis, Obs

"Ett fängslande essäistiskt reportage om människans ursprung. Till hennes bästa genetiska arvedelar, förstår man, hör nyfikenheten, uthålligheten och förmågan att berätta. Lasse Berg vansläktas sannerligen inte. [...] En lång och spännande resa genom den senaste forskningens svar på mänsklighetens äldsta frågor."
Lars Linder, Dagens Nyheter

"En mycket mycket bra sammanfattning av all forskning på det här området, en imponerande sammanfattning[...]  Empati, medkänsla är definitivt en del av vårt s.k. djuriska arv. Det kanske inte är så att jultomten kommer från Afrika, men att givmildheten har sitt ursprung där."
Jan-Olov Johansson, Vetenskapsradion i P1

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla