Pressmeddelande

Svensketiopiske Fikru Marus öde blir bok

6 september 2018

I fem år satt Fikru Maru frihetsberövad i ett av Afrikas mest ökända fängelsen, Kilinto i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Oskyldigt anklagad, utan vare sig dom eller rättegång, och utan att advokater eller svenska myndigheter lyckades få honom frisläppt. Nu blir den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Marus berättelse om livet innanför murarna till bok.

Vi kommer att få följa Fikru Marus kamp för ett värdigt liv och de ständiga vändningarna i rättsprocessen – men också hur Etiopien förvandlas under hans tid i fängelset och de dramatiska händelser som leder till att han plötsligt släpps fri. Samtidigt får vi lära känna en annan Fikru än den som figurerat i medierna – den unga etiopiske stridspiloten som tvingades fly till Sverige 1975 när kejsaren Haile Selassie störtades av militärjuntan.

Fikru Maru berättar att pennan och pappret blev hans viktigaste verktyg för att bekämpa känslan av maktlöshet och överleva tiden i fängelset. Nu vill han föra sin berättelse vidare.

– I dag lever jag i frihet, men jag är ändå inte fri. Det som hänt mig finns ständigt i mig och runt omkring mig, det har för evigt förändrat mig. Jag vill berätta om min erfarenhet av många anledningar, men framför allt hoppas jag kunna hjälpa andra som utkämpar en kamp som känns omöjlig, jag vill att de ska ha någon att identifiera sig med, någon som visar att det kan finnas ett gott slut.

I boken skildras också Fikru Marus dotter Emy Marus envetna kamp för att få sin pappa frisläppt. Hon anser att Sveriges utrikesdepartement visat brist på agerade i Fikrus fall, vilket hon riktar skarp kritik mot.

Fikru Maru skriver boken tillsammans med SvD-journalisten Peter Alestig, som följt hans fall noga. Han berättar att det varit en dröm att få skriva den här boken ända sedan han besökte Etiopien våren 2016:

– Fikrus historia berör på så många plan. Den visar hur storpolitik, både i Sverige och Etiopien, kan få dramatiska effekter i en enskild persons öde. Den visar också hur en inre styrka kan få en person att uthärda helveteskval efter helveteskval. Samtidigt är det en stark kärlekshistoria mellan dotter och pappa. Nu blir boken äntligen verklighet, och jag är otroligt stolt över att jag får vara med och skriva den.

Boken kommer att ges ut på Ordfront förlag hösten 2019.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla