Blatte betyder kompis : om maskulinitet och språk i en högstadieskola
Rickard Jonsson

På en högstadieskola utanför Stockholm sitter en grupp killar innanför skolans entré. De kallas killarna i ljusgården. I andra sammanhang beskrivs de ibland som killar med invandrarbakgrund, eller som de själva ofta säger blattar.

Rickard Jonsson har under ett år följt killarna i ljusgården. När han först möter dem får han höra dramatiska historier om livet i förorten berättelser som stämmer väl överens med stereotypen invandrarkille som så ofta reproduceras i medierna. De berättar om rån och misshandel, om hur de baxar och bazar. Om whiggers, plastnegrer och wannabesvenskar.

Men Rickard Jonsson visar hur dessa historier, skämt, verbala dueller och den slang som ibland kallas förortssvenska eller blattesvenska används i skolvardagen för att iscensätta både deras egen maskulinitet och omvärldens föreställning om invandrarkillen.

I Blatte betyder kompis lyckas Rickard Jonsson komma bakom stereotyperna och levandegöra ljusgårdskillarnas vardag och deras sätt att använda språket.

Blatte betyder kompis är en bok i samma genre som Fanny Ambjörnssons uppmärksammade avhandling I en klass för sig.


Författare:  Rickard Jonsson Titel: Blatte betyder kompis : om maskulinitet och språk i en högstadieskola Format: 0x0 mm Häftad Antal sidor: 320 Utgivningsår: 2013 ISBN: 9789174412178


Av samma författare

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.