Ny musikberättelse om Ådalshändelserna

Ordfront förlag & Ådalsbandet släpper ljudbok ihop

3 maj 2023

Den 1 maj släppte Ordfront Eldupphör, en musikberättelse om händelserna i Ådalen 14 maj 1931, av och med Ådalsbandet. Det är en dramatiserad föreställning om skotten som fälldes av militär mot ett demonstrationståg då fem personer dog. Till största delen består ljudboken av låtar av Ådalsbandet som därmed vill nå en bredare publik med sin musik och sitt budskap.

Ådalsbandet har i två års tid turnerat runt med föreställningen Eldupphör. I den berättar Ådalsbandet främst genom musik men även i form av dramatiserat mellansnack om vad som skedde i Ådalen 1931 då strejkande arbetare tystades av militär med gevär och kulsprutor. Fem personer fick sätta livet till och trots att det idag är mer än 90 år sedan så väcker Ådalshändelserna fortfarande väldigt starka känslor. Det var även den sista gången som svensk militär sköt skarpt mot civila i Sverige.

– Vi hoppas att på detta sätt kunna nå fler och försöker göra vårt bästa för att Ådalen 31 inte ska glömmas bort, för allt som glöms bort tenderar ju att upprepas. Å de vill vi ju inte! Dessutom är ordet eldupphör kanske ännu mer angeläget idag än någonsin. /Tony Naima, Ådalsbandet

Medverkar i ljudboken gör också professor Roger Johansson som är verksam vid Malmö och Lunds universitet. Han har forskat på Ådalshändelserna i över 40 år och läser här sin egen text. Journalisten och författaren Grzegorz Flakierski har också fördjupat sig i skotten i Ådalen under lång tid och avslutar med ett efterord om betydelsen händelsen fick för svensk politik.

– Vi tycker det är väldigt roligt att få släppa denna annorlunda ljudbok eller snarare musikberättelse ihop med Ådalsbandet. Den liknar mer radioteater än en ljudbok men är samtidigt mer en skiva än en föreställning. Det ska bli spännande att se hur detta tas emot bland ljudbokslyssnarna på streamingtjänsterna, vi tror och hoppas de kan uppskatta detta sätt att kombinera konstnärliga uttryck, dessutom i en folkbildande anda. /Jenny Bjarnar, digital förläggare på Ordfront förlag

Den 3:e maj är det release för ljudboken på alias Teatern i Stockholm, läs mer här.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla