ANALYS OCH PERSONLIGA MINNEN

Litteraturprofessorn Birgitta Holm om ögonblicket när konsten blir revolutionär

10 april 2015

Birgitta Holm har arbetat som litteraturforskare i över femtio år och funderat kring vad konsten har att ge oss. En personlig kanon har utkristalliserat sig. Ett eget förråd av minnen, där den förlösande frihetskänslan är avgörande. I Språnget ut i friheten – om ögonblicket då konsten blir revolutionär återvänder Birgitta Holm till de stora böckerna, filmerna och sångerna som format henne som människa.

”Man behöver inte hålla med om allt för att blir övertygad när Birgitta Holm berättar om konstupplevelser som blivit frihetssprång.”
/SvD

”I den dagsaktuella debatten om konst, kritik och politik erbjuder Holm något så välgörande som förmågan att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.”
/DN

”Hon närmar sig verken subjektivt, mot bakgrund av en stor beläsenhet och gedigen teori som då och då formuleras explicit.”
/Corren

”Det verkar ju inte klokt … men jag hade glömt det, att frihet kan betyda så många andra saker än den marknadsekonomiska valfriheten. Litteraturprofessorn, författaren, förebilden Birgitta Holm påminner mig.”
/GP

”Det finns något väldigt vackert i hur Birgitta Holm sitter och skriver om denna dansens livsenergi samtidigt som hennes makes liv sakta tar slut. Det sammanfattar på ett självklart sätt hennes bok: så kan konsten och dess frihetssprång vara en oupplöslig del av livet.”
/SR P1

Läs mer här.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla