Fördjupa dina Rysslandskunskaper

Läs om bakgrunden till Putins krig i Ukraina

7 mars 2022

Ordfront har länge släppt ingående och kloka fackböcker om Ryssland och Putins styre i landet. Om du vill läsa bortom nyhetsrapporteringen och fördjupa dina kunskaper under dessa bisarra tider när kriget rasar i Ukraina vill vi därför tipsa om följande böcker:

Männen i Kreml av Michail Zygar där författaren undersöker vad som ligger bakom politiken i Putins Ryssland. Hur fattas besluten? För att få svar på dessa frågor gick journalisten Michail Zygar direkt på kärnan Putins innersta krets. Det tog många år att få dem att prata öppet, men till slut började de berätta. Resultatet är en avslöjande skildring av spelet i maktens korridorer under Putins styre.

Sanningen inget annat av och Rysk dagbok av Anna Politkovskaja är två skakande rapporter inifrån Ryssland från deras modigaste reporter. De är båda vittnesmål om hur korrupt, brutalt och odemokratiskt Ryssland är, men också uppmaningar om att något måste göras. I Putins Ryssland avslöjar hon både personen och varumärket Putin och berättar om korruptionen i landet, på sitt alldeles fängslande och medmänskliga vis.

Om det skriver också Anna Arutunyan om i Tsar Putin : Myter, makt och despotism. Det är en spännande berättelse om Ryssland, om varför landet ser ut som det gör och om den tusenåriga, fortfarande aktuella, Kreml-kulten. För vad är det som gör att Ryssland, oavsett statsskick, alltid leds av en person med enorm makt – en tsar?

Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor av Rysslandskorrespondenten Shaun Walker ger en djupgående och lättillgänglig förklaring till landets omsvängning under de senaste decennierna och en insiktsfull bakgrund till den politik som Ryssland för idag. Shaun Walker reser till Kremls korridorer, Gulags ödemarker och Ukrainas skyttegravar för att genom skarpa analyser och pulserande reportage undersöka hur arvet efter Sovjets kollaps har påverkat Putins politik och vardagslivet för de miljoner ryssar som allt mer nostalgiskt blickar tillbaka mot sovjettiden.

Ingenting är sant och allting är möjligt av Peter Pomerantsev, som är en blandning av reportage och memoar där vi får följa när den brittiska producenten Peter Pomerantsev kastar sig in i den växande ryska TV-industrin och han får möjlighet att syna det korrupta landet in i minsta skrymsle och skitigaste vrå. Detta är hans försök att navigera i den dokusåpa som är Ryssland, ett land som använder propaganda med ett demokratiskt språkbruk och demokratiska institutioner för att tillskansa sig mer makt och resa sig mot väst.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla